Nyheter

Dam / 9 december 2023

Olivia Mellegård: ”De är trogna supportrar”

Olivia Mellegård har tagit sig tillbaka från två korsbandsskador och får nu uppleva ett mästerskap i sin hemstad. Kantstjärnan berättar om känslorna av att få spela i Göteborg och varnar för Ungerns individuella skicklighet. 

VM på hemmaplan går in i ett avgörande skede och för Olivia Mellegård är den en särskild känsla att få spela i Göteborg. Vänstersexan är fostrad i Önnered och har spelat SM-final med Sävehof i Scandinavium.

– Det är lite extra speciellt att spela att mästerskap i staden där man vuxit upp. Man har sprungit in i Scandinavium många gånger och varit på många andra sportevenemang där. Att röra sig runt om i Göteborg  under mästerskapet är speciellt.

Har din familj varit på plats under matcherna?

– Ja, de är trogna supportrar så de har varit på plats under alla matcher hittills.

Att Olivia Mellegård skulle få uppleva VM-festen på hemmaplan har inte varit självklart. Två korsbandsskador höll Mellegård borta från planen i långa perioder, men i höstas väcktes drömmen till liv när hon gjorde comeback i Sävehof.

– Det känns också lite extra speciellt. Det har varit en stor ovisshet. De allvarliga skadorna som jag haft och tiden som ligger bakom att ta sig tillbaka gör att jag är extra glad över att få vara här. Under en period kändes det långt borta, men att nu få uppleva det betyder mycket, säger Olivia och fortsätter:

– Mitt fokus har framförallt varit att komma tillbaka på handbollsplanen och känna hur kroppen reagerar på det. Den har svarat bra och under hösten har det känts bättre och bättre. Då växte det fram en starkare vilja av att göra sig aktuell för att bli uttagen. Så jag är väldigt glad att jag blev det.

I storsegern mot Kamerun (37–13) stod Mellegård för fyra mål. Hittills har det blivit tio fullträffar för kantspelaren i VM.

– Det har känts bra. Jag och Elin Hansson kompletterar varandra bra på den positionen och samarbetar bra.

Om matchen mot Kamerun blev en bekväm uppgift väntar nu tuffare motstånd när huvudrundan ska avgöras. Två semifinalplatser står på spel när Sverige avslutar huvudrundan mot Ungern och Montenegro.

– Det är två viktiga matcher och det gäller verkligen att få ut allt vi kan av dem. Det ryktas om storpublik i de här två matcherna och att få spela med det i ryggen känns fantastiskt.

Först väntar Ungern i lördagens match i Scandinavium.

– De har många bra spelare som tillhör bra klubblag. Många bra individer, men de har också ett starkt kollektiv. Framförallt har de en individuell skicklighet i anfallet och det ska vi hantera. Vi vill stå för det fysiska försvarsspelet med hög aggressivitet och sedan ta fart i vår första- och andrafas. Men vi behöver också få till ett fungerande anfallsspel där vi kan skapa bra lägen.

Det är närmare 10 00 biljetter sålda till matchen mot Ungern. Hur känns det?

– Än så länge har det varit fantastiskt att springa in inför den publiken. Att det nu väntas ännu mer folk på matcherna ser jag verkligen fram emot.

Text: Marcus Heed
Foto: Bildbyrån