Nyheter

Dam / 12 oktober 2023

Olivia Mellegård: ”Tacksam och stolt”

Efter ett och ett halvt års frånvaro från landslaget är vänstersexan Olivia Mellegård tillbaka i blågult. 

– Jag är tacksam och stolt över att få vara med igen, säger Mellegård inför torsdagens EM-kvalpremiär mot Färöarna. 

Med 69 A-landskamper på meritlistan är Olivia Mellegård en av de mest rutinerade spelarna i truppen till veckans EM-kvalmatcher. Göteborgaren gjorde sin landslagsdebut för sju år sedan och har hunnit med fem mästerskap, varav VM 2021 i Spanien var det senaste.

Dessvärre för vänstersexan har det inte blivit särskilt mycket handboll de senaste tre åren. Två svåra korsbandsskador har hållit henne utanför handbollsplan i nästan två års tid.

Den första skadan ådrog hon sig hösten 2020 när hon representerade Köpenhamn Håndbold. Efter ett års rehab kom hon tillbaka och blev uttagen till VM i Spanien. Korsbandsskada nummer två kom några månader senare, i mars 2022.

– Det var tufft att behöva gå igenom det igen. Därför är jag väldigt tacksam och stolt över att få vara med igen, säger Mellegård som idag är tillbaka på västkusten. Klubbadress är IK Sävehof, samma klubb som hon spelade för mellan 2015 och 2019.

– Det är härligt att vara tillbaka i sin hemstad. Det är en trygg miljö eftersom jag känner till allting sedan innan. Jag njuter verkligen.

Klubblagshösten hittills har innehållit matcher i Handbollsligan, ATG Svenska cupen och Champions League. I den sistnämnda turneringen har Sävehof inlett med fyra raka förluster.

– Vi visste på förhand att det skulle bli tufft. De tre första matcherna är vi hyfsat nöjda med. Men i den senaste matchen mot CSM Bukarest var vi för dåliga. Vi hoppas såklart knipa någon poäng. I det inhemska spelet har vi gjort det som vi har önskat av varandra.

Mellan 2013 och 2016 spelade Mellegård i det svenska ungdomslandslaget, tillsammans med bland annat Emma Lindqvist och Mathilda Lundström.

– Det är kul att komma hit till samlingen och prata med alla. Oftast pratar vi om livet vid sidan av handbollen. Emma och Mathilda har jag ju spelat med sedan ungdomsåren. Det finns alltid mycket att snacka om. Det är kul att höra hur alla har det.

I vinter väntar ett hemma-VM. Hur ser du på det som komma skall?

– Ja, för mig handlar det om att spela så mycket handboll som möjligt, eftersom jag har varit borta två av de tre senaste åren. Såklart hade det varit jätteroligt att spela VM, men det är ingenting som jag kan påverka.

Med sina 178 centimeter är Mellegård den längsta kantspelaren i Sveriges trupp. Tack vare sin fysik är användbar både som etta och tvåa i försvarsspelet. Dessutom har hon god erfarenhet av att spela center i 5-1 försvar.

När Tomas Axnér kommenterade uttagningen av Mellegård tidigare i höstas nämnde förbundskaptenen möjligheten att spela alternativa försvarsspel.

– Det är roligt att försöka störa motståndaren i ett 5-1 försvar, säger Olivia.

Är det inte jobbigt att pressa och jaga som center?

– Haha, jo. Det är ganska jobbigt. Men det roliga väger upp för det.

Vad är det viktigaste att tänka på som etta?

– Framför allt samspelet med tvåan. Att kunna läsa av hur tvåan rör sig och vilken position jag ska ha. Målet är ju att göra det så obekvämt som möjligt för motståndarlagets högernia.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån