Nyheter

Dam | Ligalandslag / 12 oktober 2023

Bra insats trots förlust för ligalandslaget

En stark första halvlek med bud på mer än bara uddamålsledning för det svenska ligalandslaget resulterade till sist i förlust med 27–31 borta mot Norges motsvarighet på torsdagskvällen.

– Totalt sett var det en bra insats från vår sida, menade förbundskapten Frenne Båverud.

För ligalandslaget bjuder veckan på dubbla möten mot det norska rekruttlandslaget. Första drabbningen ägde rum på torsdagskvällen där Blågult stod upp fint, inte minst under den inledande halvleken. Ett par bollars underläge hämtades upp och lagen stod lika på elva gjorda mål i den tjugonde spelminuten. Kort senare såg Emma Jönsson till att ge Sverige ledningen med 13–12 och efter att Wilma Matthijs Holmberg fyllt på med 14–12 valde hemmalaget att ta timeout.

– Det skedde lite i synk med att de bytte in en ny uppställning som vi fick bättre träff på. Vi hade ett tålmodigt anfallsspel och få tekniska fel. Martina (Thörn) stod också för fler räddningar under den perioden, sade Frenne Båverud.

Innan halvtidsvisslan närmade sig norskorna, men det var svenskt övertag med 16–15 i paus.

– Vi stod för en riktigt fin första halvlek där vi kom till många lägen framåt och hade bra fart i spelet. Under långa stunder hade vi också bra försvarsspel. Att vi ledde med en boll i paus var lite i underkant där de lyckades göra tre-fyra mål på retur.

Kvitteringen från Norge kom direkt efter paus, men lika snabbt svarade Charité Mumbongo med att återge Sverige övertaget när hon gick på eget genombrott. I Sandarhallen skulle hemmalaget dock så småningom skapa sig en liten lucka när de gick från 21–21 till 24–21. Det försprånget visade sig bli matchavgörande när siffrorna till slut skrevs till 31–27.

– Vi hade chansen att gå för vinst, så det är klart att det är lite surt såhär i efterhand. Efter förutsättningarna tycker jag ändå att vi levererade en bra insats. Vi var aggressiva i försvaret och förlorade inte så många man-man-dueller. Speciellt i första halvlek satte vi också dit kassarna och tog till vara på våra chanser, sade Martina Thörn efteråt.

Målvakten utvecklade sedan sina tankar:

– Det var väldigt kul att spela och vi har en härlig grupp där alla bidrar med energi. Inför matchen har vi inte kunnat prata taktik eller sett på video och vi har inte heller spelat ihop tidigare. Trots det så tycker jag att alla bidrog med bra energi, vilket ledde till en bra upplevelse. Norge kom också med ett ganska så rutinerat rekruttlandslag, medan många av våra spelare bara har spelat i SHE (Handbollsligan) och trots att de inte har samma erfarenhet så stod de upp väldigt bra i dag.

Ny match mot samma motstånd väntar på lördag klockan 13:00. Till dess kommer det svenska laget att hinna ge sig själva lite bättre förutsättningar.

– Inför den här första matchen var det svårt att förbereda oss rent taktiskt. Med ett ligalandslag är det få matcher som man har sett dem spela tillsammans, men till på lördag har vi nu en match att förhålla oss till. Dessutom får vi möjlighet att träna ihop oss lite mer taktiskt under morgondagen, sade Båverud när han blickade framåt.

 

NORGES REKRUTTLANDSLAG–SVENSKA LIGALANDSLAGET 31–27 (15–16)

Norge: Moa Gerda Högdahl Schönningsen 10, Kristin Venn 4, Ane Cecilie Högseth 4, Ragnhild Valle Dahl 2, Oda Cathrine Lunne Mastad 2, Kristiane Knutsen 2, Julie Hulleberg 2, Tuva Ulsaker Höve 2, Celine Marie Solstad 1, Sara Berg 1, Marit Rösberg Jacobsen 1.
Sverige: Frida Rosell 5, Malin Sandberg 5, Sara Johansson 4, Isabelle Andersson 3, Jennifer Johansson 2, Thea Stankiewicz 2, Wilma Matthijs Holmberg 2, Sofia Hvenfelt 2, Charité Mumbongo 1, Emma Jönsson 1.
Utvisningar, Norge: 0 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min

Text: Erik Malmqvist
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån