Nyheter

Dam / 7 november 2022

Petersson Bergsten ansluter till EM-truppen

I går stod det klart att EM är över för Nina Danos del. Nu är det klart vem som ersätter henne i truppen. Högersexan Clara Petersson Bergsten ansluter till laget sent i kväll. 

Sverige har fått en fin start på EM med dubbla segrar. Först blev det två poäng mot Serbien i premiären i fredags (27–21) och i går kördes hemmanationen Slovenien över med 33–22. Det tråkiga var att Nina Dano i inledningen av matchen landade snett i en närkamp och på kvällen konstaterades det att hon har en fraktur i underbenet.

Dano är gipsad och kommer att flyga hem till Sverige. I motsatt riktning kommer högersexan Clara Petersson Bergsten att åka och hon ansluter till laget vid 22-tiden i kväll.

– Vi lider alla med Nina som inte kan spela mer den här turneringen och önskar att hon snart är tillbaka på planen igen. Vi har valt att kalla in Clara som var med under uppladdningen och har varit med under tidigare samlingar och känner att vi har många bra möjligheter på högerpositionerna, säger förbundskaptenen Tomas Axnér som även fortsättningsvis kommer att ha fyra vänsterhänta spelare i truppen (Nathalie Hagman, Clara Petersson Bergsten, Sara Johansson och Nina Koppang).

Petersson Bergsten debuterade i A-landslaget i den avslutande EM-kvalmatchen i våras och var också med under uppladdningen i Karlskrona inför EM, där hon också spelade i genrepet mot Tjeckien och gjorde sina två första landslagsmål.

– Jag fick ett samtal från Johanna (Wiberg, assisterande förbundskapten) sent i går kväll och blev glatt överraskad. Jag är så klart väldigt glad och stolt över att få spela ett mästerskap för första gången och hjälpa laget, men samtidigt samtidigt är det också dubbla känslor då jag är ledsen för Ninas skull, säger Skuruspelaren som därmed blir den tredje spelaren född 2002 i EM-truppen.

Sverige är klart för huvudrundan i Ljubljana, men det avgörs i morgon kväll om laget tar med sig två, tre eller fyra poäng dit. Matchen mot Danmark startar 20.30 och sänds på TV6 och Viaplay.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån