Nyheter

Dam / 3 december 2020

Roberts: ”Det är en annan anspänning”

Hon har spelat elva tidigare mästerskap och 166 landskamper – men det blir ändå en ny upplevelse för Jamina Roberts när hon kliver in på banan i kvällens EM-premiär mot Tjeckien.

– Jag har aldrig spelat ett mästerskap utan publik tidigare, säger 30-åringen.

I dag fyller lilla Lou Berggren Roberts fyra månader medan hennes mamma Jamina Roberts kliver in i sitt sjätte raka EM-slutspel. Tjeckien står för motståndet i Jyske Bank Boxen i danska Herning.

Roberts själv har såväl goda som dåliga minnen från arenan. I sitt första mästerskap för Sverige, EM 2010, bärgades den första svenska medaljen någonsin i ett seniormästerskap på damsidan då det blev silver.

– Sen har det bara gått utför (skratt), säger Jamina som dock var med och tog en ny medalj 2014, då det blev brons.

Totalt har hon hittills spelat fem EM, fyra VM och två OS.

– Det är väl egentligen bara VM i Brasilien som var liknande som det är nu, där var det dåligt med publik på läktarna och vi var ganska begränsade i hur vi fick röra oss. Nu är det ingen publik alls på läktarna och då går det förstås inte att vänta sig att det blir samman stämning som man är van vid på ett mästerskap. Jag är inte nervös, men det är en annan anspänning nu.

Hur står du formmässigt?

– Den biten blir ju också annorlunda, jag har ju inte spelat ett mästerskap sedan jag blev mamma men tycker att det har gått bättre och bättre på slutet och i matcherna mot Ungern tycker jag att det fungerade bra. Jag fick de svar jag ville ha och känner att jag kan gå in och prestera. Främst ska det bli kul att spela handboll igen och få svara på frågor om det och inte om corona och bubblor.

Vad vet du om Tjeckien?

– Ja du, de är inte helt lättscoutade eftersom de inte spelat så många matcher tidigare. Jag vet att Sverige aldrig förlorat mot dem tidigare och att vi slog dem i VM för tre år sedan, men det behöver inte betyda någonting när vi går in i matchen här. I VM 2017 gjorde de ett bra mästerskap, men har väl inte varit med sedan dess, men då visade de att de kunde göra det svårt för många länder. Så vi har förstås stor respekt för dem, men går in med samma inställning som i alla matcher, att vi ska vinna.

EM-premiären mot Tjeckien startar 20.30 och sänds på TV6 och Viaplay. Sändningen startar 19.30.

Läs matchguiden här

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån