Nyheter

Dam / 8 augusti 2024

Semifinalförlust mot Frankrike

Precis som för tre år sedan i Tokyo var det Frankrike som drog det längsta strået i torsdagens OS-semifinal. Sverige gav allt och lite till men föll till slut med 28–31 (12–10, 25–25, 26–29).

Inför massor av åskådare med franska sympatier klev det svenska damlandslaget ut plan för att spela sin andra raka OS-semifinal. Precis som i Tokyo 2021 var motståndet detsamma: de regerande olympiska mästarna Frankrike.

Inledningsvis hade lagen förtvivlat svårt att göra mål. Respektive målvakt storspelade och faktum är att Johanna Bundsen och Laura Glauser noterades för elva räddningar vardera i första halvlek.

Anmärkningsvärt nog var det ofta från mittsex-positionen som båda lagen bommade. Varken Linn Blohm eller Pauletta Foppa hade någon lyckad start på matchen. I stället var det Nathalie Hagman i det svenska laget och Laura Flippes i det franska som hittade nätmaskorna i första halvlek.

Tack vare ett par framgångsrika omställningar kunde Sverige gå ut i paus med ledning 12–10. Men spelarna var långt i från nöjda.

– Det klart att resultatet är godkänt. Men vi hade kunnat göra 20 mål. Vi har bränt mycket och det har de också gjort, löd Jamina Roberts summering i halvtid.

I andra halvlek fortsatte Sverige att föra matchen. De blågula var mer än ofta före fransyskorna i målprotokollet, vilket sakta men säkert fick de 27 000 åskådarna i Lille att höja sina röster. Hemmalaget behövde vända på steken.

Men trots att de franska spelarna höjde tempot och satte full fart mot det svenska laget lyckades de inte få matchen dit de ville. Visserligen kvitterade de till 25–25 med 13 sekunder kvar att spela. Men det gav Sverige chansen att ta ledningen på nytt.

Dessvärre blev avslutsförsöket mycket tamt, vilket innebar att matchen gick till förlängning. Surt för Sverige som i andra halvlek hade Frankrike mot repen. Bland annat ledde man med fyra bollar med ungefär tio minuter kvar.

Väl i förlängningen utnyttjade Frankrike sitt momentum. Marginalerna var på deras sida, samtidigt som Sverige sköt ribba ut.

– Vi spelade en fantastisk match. Vi hade bra kontroll i andra halvlek och ett fint övertag. Det var små marginaler som gjorde att vi inte vann efter full tid, menade Nathalie Hagman.

En av de svenska spelarna som imponerade var Kristin Thorleifsdóttir. Utöver att ta ansvar i andra fas-spelet (fyra mål) var hon även oumbärlig i försvaret.

Slutsiffrorna efter 70 minuters handboll skrevs 28–31.

– Det känns tomt trots att det är fullt här inne. Vi hade chansen att avgöra under full tid. Det kändes som att vi hade kunnat göra något bättre av det där sista anfallet, menade Roberts.

Nederlaget betyder att Sverige ska spela bronsmatch på lördag klockan 10.00. De möter förloraren i semifinalen mellan Danmark och Norge.

– Jag har inte tid att deppa och det har inte någon annan heller. Det ska jag se till. Vi pressade Frankrike till förlängning och förde matchen i så gott som 60 minuter. Det tycker jag att vi ska ta med oss, avslutade lagkaptenen Roberts.

SVERIGE–FRANKRIKE 28–31 (12–10, 25–25, 26–29)

Sverige: Nathalie Hagman 6, Jamina Roberts 5, Linn Blohm 4, Kristin Thorleifsdóttir 4, Tyra Axnér 3, Emma Lindqvist 2, Jenny Carlson, Olivia Löfqvist, Nina Koppang, Elin Hansson.
Frankrike:
Tamara Horacek 8, Estelle Nze-Minko 7, Meline Nocandy 4, Alicia Toublanc 4, Laura Flippes 3, Chloé Valentini 2, Orlane Kanor, Lena Grandveau, Lucie Granier.
Målutveckling: 5 min: 2–1, 10 min: 2–2, 15 min: 4–4, 20 min: 7–5, 25 min: 9–8, 30 min: 12–10, 35 min: 15–12, 40 min: 17–15, 45 min: 21–17, 50 min: 22–19, 55 min: 23–22, 60 min: 25–25, 65 min: 26–29, 70 min: 28–31.