Nyheter

Dam / 23 november 2024

Storseger mot Polen i Ystad

Sverige fick bästa möjliga start på uppladdningen inför EM. Under lördagen besegrades Polen med hela 38–22 i Ystad Arena – där samtliga svenska utespelare gjorde mål.

I det första EM-genrepet mot Polen tog gästerna ledningen i Ystad Arena genom ett vackert skott av Monika Kobylinska. Tyra Axnér kvitterade omgående under en matchinledning som var jämn och bestod av flera missade avslut.

Sedan började Johanna Bundsen att rada upp räddningar och i den sjunde minuten tog Sverige ledningen i matchen när Nathalie Hagman kontrade in 3–2. Därefter tog Sverige kommandot i matchen genom ett starkt försvarsspel och gick upp i en trygg fyramålsledning.

Efter 20 minuter började Tomas Axnér rotera laget och in kom bland annat Kristin Thorleifsdottir som visade upp ett starkt skytte från nio meter. Bundsen fortsatte att briljera i målet, vilket ledde till att Sverige kunde utöka ledningen till 18–11 innan paus.

– Det känns som en tydlig första match för oss. Vi är lite slarviga i avsluten och jag själv har bränt lite för många, men jag tycker att vi har bra tempo på det. Men det är också svårt att spela ibland mot ett motstånd där man inte riktigt vet om det smäller eller om man är fri. Så det blir lite halva lägen. Vi har låtit mittsexan i Polen få lite för många avslut, men annars står vi bra bakåt, sa Tyra Axnér till SVT i halvtid.

I andra halvlek var dominansen total. Sverige visade upp ett effektivt kontringsspel och Clara Petersson Bergsten, som fick chansen på högerkanten, gjorde tre mål på fem minuter. På andra kanten var Clara Lerby lika säker och när Polen tog timeout hade Sverige gått upp i en tolvmålsledning.

Sverige fortsatte att ånga på framåt och när Olivia Löfqvist satte 31–16 med tio minuter kvar hade samtliga utespelare med speltid tagit plats i målprotokollet. Slutresultatet skrevs till 38–22, vilket innebar den största segern mot Polen genom tiderna.

– Polen är med i en kvart och orkar springa hem. De har en del skickliga spelare och en hel del fysik laget, men vi kan spela på det här sättet i 60 minuter och det tycker jag tar ut sin rätt i den här matchen. Då är vi tunga att möta över så lång tid och då blir det så här stora avstånd, sa Tomas Axnér till SVT efter slutsignalen och fortsatte:

– Det vi kan göra för att ha högt i energitankarna i slutet av mästerskapet kommer att betyda mycket. Vi kan spela på olika sätt och har olika spelartyper som kan bidra mot olika motstånd. Jag känner att vi har många komponenter i det här laget och över tid har vi kunnat använda oss av det.

Clara Lerby gjorde fem mål i matchen och utsågs till matchens spelare.

– Jag tar de chanserna jag får. Man kan inte göra mer än sitt bästa. Det försöker jag alltid göra när jag får speltid. Jag tror och hoppas att vi kan ta medalj i EM. Jag tror att vi har det där lilla extra som krävs för det.

 

SVERIGE–POLEN 38–22 (18–11)

Sverige: Clara Lerby 5, Nathalie Hagman 5, Tyra Axnér 4, Emma Lindqvist 4, Clara Petersson Bergsten 4, Kristin Thorleifsdottir 3, Elin Hansson 3, Carin Strömberg 3, Nina Dano 2, Jenny Carlson 2, Olivia Löfqvist 2, Linn Blohm.
Polen: Sylwia Matuszczyk 5, Aleksandra Rosiak 4, Monika Kobylinska 3, Magdalena Drazyk 2, Adrianna Gorna 2, Aleksandra Olek, Aleksandra Tomczyk, Barbara Zima, Marlena Urbanska, Paulina Uscinowicz, Aleksandra Zych.
Målutveckling: 5 min: 1–1, 10 min: 4–2, 15 min: 7–3, 20 min: 10–6, 25 min: 14–10, 30 min: 18–11, 35 min: 22–12, 40 min: 26–13, 45 min: 28–16, 50 min: 31–16, 55 min: 33–18, 60 min: 38–22.
Utvisningar, Sverige:
1 x 2 min. Polen: 1 x 2 min.
Domare: Jonas Primdahl & Nichlas Nygaard, Norge
Publik: 1 622 (Ystad Arena).

KOMMANDE LANDSKAMPER

24 november, 14.00: Polen (Sparbanken Skåne Arena, Lund) Biljetter
28 november, 20.30: Nordmakedonien (EM, Fönix Arena, Debrecen)
30 november, 18.00: Ungern (EM, Fönix Arena, Debrecen)
2 december, 20.30: Turkiet (EM, Fönix Arena, Debrecen)

EM 2024

Datum: 28 november–15 december
Värdländer: Schweiz, Ungern, Österrike
Antal lag:
 24

Grupp A (Debrecen): Sverige, Ungern, Nordmakedonien, Turkiet
Grupp B (Debrecen): Montenegro, Rumänien, Serbien, Tjeckien
Grupp C (Basel): Frankrike, Spanien, Polen, Portugal
Grupp D (Basel): Danmark, Schweiz, Kroatien, Färöarna
Grupp E (Innsbruck): Norge, Österrike, Slovenien, Slovakien
Grupp F (Innsbruck): Nederländerna, Tyskland, Island, Ukraina
De två bästa lagen från varje grupp går vidare till huvudrundan där grupperna A/B/C korsas i Debrecen och grupperna D/E/F i Wien. De två bästa lagen från respektive grupp i huvudrundan går till semifinal i Wien.

Foto: Bildbyrån