Nyheter

Dam / 22 mars 2021

Svenska damerna VM-kvalar mot Ukraina i Lund

Efter helgens lyckades OS-kval i Spanien siktar de svenska damerna på att återvända dit i december när VM avgörs. I dag har det avgörande kvalet lottats och Sverige ställs i april mot Ukraina i ett dubbelmöte där hemmamatchen kommer att spelas i Sparbanken Skåne Arena i Lund 20 eller 21 april. 

Lliria, ett par mil utanför Valencia, var spelplatsen i helgen när de svenska damerna spelade hem en OS-biljett. Samma Lliria är också en av fem värdstäder när Spanien står som värd för VM 2–19 december i år och dit Sverige om en månad ska försöka kvala in till.

Redan efter EM i vintras stod det klart att Sverige var ett av tio seedade lag inför slutkvalet och skulle få möta ett de tio lag som spelade förkval den gångna helgen. Lotten föll på Ukraina. Första mötet spelas borta 16 eller 17 april medan returen spelas i Lund den 20 eller 21 april.

– Oavsett vilket lag vi skulle fått skulle vi gått in som favoriter, men Ukraina var ett av de tuffaste lagen vi kunde få. Å andra sidan är det bra att vi får möjlighet att spela tuffa matcher och min förhoppning är att vi ska kunna brotta ner dem över två matcher även om de pressade både Rumänien och Polen i det senaste EM-kvalet, säger den svenska förbundskaptenen Tomas Axnér som återigen får leda sitt landslag i hemstad Lund.

Hanna Fogelström, landslagsansvarig, om att hemmamatchen placeras i Lund inför tomma läktare:

– På grund av den rådande pandemin och de krav som ställs på oss som arrangör att göra det säkert för spelarna känns det tryggt att kunna vara i Lund där vi vet att det fungerar utmärkt såväl boendemässigt som i arenan tack vare det samarbete vi byggt upp under åren. Arrangörsstaben där vet vad som krävs och gör alltid ett suveränt arbete.

Thomas Lindhard, vd, Stiftelsen Arenan:

– Att landslaget åter igen väljer Sparbanken Skåne Arena i Lund är ett starkt resultat av vårt professionella samarbete. Landslaget ställer höga krav på flexibilitet, säkerhet och kunskap. Tillsammans med Lugi HF och Skånes Handbollförbund skapar vi perfekta rammar för ett träffsäkert matchevenemang.

Diskussioner med Ukraina kommer nu att påbörjas för att besluta vilka av de aktuella speldatumen som kommer att användas.

Den svenska truppen till VM-kvalet mot Ukraina presenteras på torsdag klockan 13.00 på Facebook.com/handbollslandslaget och i appen Gameday Handbollslandslaget.

VM 2021

Datum: 2–19 december 2021
Värdnation: Spanien
Värdstäder: Granollers, Lliria, Castellon, Torrevieja, Barcelona
Antal lag: 32
Kvalificerade länder: Spanien (värdnation), Nederländerna (regerande världsmästare), Norge, Frankrike, Kroatien, Danmark (fyra främsta på EM 2020). Ytterligare tio länder tillkommer från Europa, sex från Asien, fyra från Afrika, tre från Syd- och Centralamerika, ett från Nordamerika. Om ett lag från Oceanien slutar topp 5 i de asiatiska mästerskapen kvalar det laget in till VM annars och ett lag får ett wild card, annars delas två wild cards ut
Europeiskt kval: Segrararna i följande tio dubbelmöten, som spelas 16/17 april och 20/21 april, kvalificerar sig för VM. Laget som står först inleder hemma:
Turkiet–Ryssland
Tjeckien–Schweiz
Slovenien–Island
Slovakien–Serbien
Ukraina–Sverige
Österrike–Polen
Ungern–Italien
Rumänien–Nordmakedonien
Portugal–Tyskland
Montenegro–Belarus

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån