Nyheter

Dam / 30 november 2021

Sverige avslutar EM-kvalet i Helsingborg

Turkiet är Sverige sista motståndare i kvalet till EM 2022 och det står nu klart att den matchen kommer att spelas i Helsingborg lördagen den 23 april.

– Mer hemmaplan kan det inte bli för mig, det hade varit en dröm att få spela för Sverige i en fullsatt Helsingborg Arena, säger landslagsstjärnan Emma Lindqvist.

På fredag spelar Sverige VM-premiär mot Uzbekistan i spanska Torrevieja, det tionde raka mästerskapet som Sverige spelar. Förhoppningarna om att den siffran utökas till elva är stora då Sverige inlett kvalet till EM 2022 på bästa sätt med två raka segrar.

I mars fortsätter kvalet med dubbelmöte med Serbien, först på bortaplan 2 eller 3 mars och sedan i Ystad 5 mars. När EM-kvalet sedan avslutas i april åker Sverige först till Island för match 20 april innan Turkiet tas emot hemma i Helsingborg Arena lördagen den 23 april.

– Jag har aldrig spelat med landslaget hemma i Helsingborg, så det skulle förstås vara väldigt speciellt och hur roligt som helst om jag blir uttagen. Förhoppningen är att vi efter matchen kan fira EM-avancemanget, säger Emma Lindqvist som inledde sin handbollskarriär i arrangörsklubben OV Helsingborg.

Helsingborg var en av fem svenska värdstäder när damernas EM 2016 arrangerades i Sverige och om två år är det på nytt dags för mästerskapshandboll i Sundets pärla. Damernas VM i december 2023 delas mellan Sverige, Danmark och Norge och två av grupperna i det inledande gruppspelet avgörs på svensk mark. Sveriges grupp kommer att spela i Scandinavium i Göteborg, där också en av grupperna i huvudrundan avgörs, medan den andra arrangeras i Helsingborg.

– Från Helsingborg Arenas perspektiv är vi oerhört glada att återigen vara med och arrangera internationell handboll på högsta nivå. EM-kvalet är ett viktigt inslag i vår helhet och arbetet framåt mot VM tillsammans med Svenska Handbollförbundet, Handbollslandslaget och OV Helsingborg, säger Charlie Fält, arenachef.

– Vi är oerhört stolta att vi tillsammans med Helsingborgs Arena får vara med och arrangera VM 2023 och EM-kvalmatchen mot Turkiet i maj blir både ett bra avstamp i vårt arbete och en viktig erfarenhet för vår organisation inför det som komma skall. Att en av nyckelspelarna i landslaget de senaste åren dessutom kommer från vår klubb är extra roligt, säger Mats Engblom, klubbchef i OV Helsingborg och får medhåll av Henrik Gidlund, enhetschef för Helsingborg Convention & Event Bureau, som tillägger:

– Vi ser verkligen fram emot dessa tillfällen att återigen få välkomna världshandbollen till vår fina stad.

Biljetterna till EM-kvalmatchen mellan Sverige och Serbien i Ystad Arena den 5 mars släpps till försäljning på Handbollslandslaget.se/biljetter den 10 december.

EM 2022

Datum: 4–20 november 2022
Värdstäder: Ljubljana (Slovenien), Celje (Slovenien), Skopje (Nordmakedonien) och Podgorica (Montenegro)
Antal lag: 16
Direktkvalificerade: Norge (regerande mästare), Slovenien, Nordmakedonien, Montenegro (värdnationer)
Kvalformat: Sex grupper á fyra lag, de två bästa i varje grupp går till EM 2022

GRUPP 6 I EM-KVALET

6 oktober: Serbien–Turkiet 36–27
7 oktober: Sverige–Island 30–17
10 oktober: Turkiet–Sverige 23–31, Island–Serbien 23–21
2/3 mars: Serbien–Sverige, Turkiet–Island
5 mars: Sverige–Serbien (spelas i Ystad)
5/6 mars: Island–Turkiet
20 april: Island–Sverige (spelas i Hafnarfjordur)
20/21 april: Turkiet–Serbien
23 april: Sverige–Turkiet (Helsingborg)
24 april: Serbien–Island
Tabell efter två omgångar: 
1) Sverige, 4 poäng, +21
2) Serbien, 2 poäng, +7
3) Island, 2 poäng, –11
4) Turkiet, 0 poäng, –17

Text: Daniel Vandor / Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån