Nyheter

Dam / 30 november 2021

Jakten på EM-biljetten fortsätter i Ystad

Sverige jagar en biljett till nästa års EM och kan ha chans att säkra den på hemmaplan lördagen den 5 mars. Då gästar Serbien Ystad Arena i den fjärde kvalomgången.  

– Det blir en härlig manifestation för damhandbollen i staden, säger Andreas Narsell, klubbchef i Ystads IF.

På fredag spelar Sverige VM-premiär mot Uzbekistan i spanska Torrevieja, det tionde raka mästerskapet som Sverige spelar. Förhoppningarna om att den siffran utökas till elva (och därmed tolv eftersom Sverige är direktkvalificerat till VM 2023 som arrangör) är stora då Sverige inlett kvalet till EM 2022 på bästa sätt med två raka segrar.

När kvalet fortsätter i mars väntar Serbien på bortaplan 2 eller 3 mars och det står nu klart att returen spelas i Ystad Arena lördagen den 5 mars. Kvalet avslutas sedan i april med bortamatch mot Island (20 april) och hemmamatch i Helsingborg mot Turkiet (23 april).

2017 säkrade Sverige VM-biljetten i just Ystad Arena genom att köra över Nordmakedonien – nu finns chansen att säkra biljetten till EM 2022 i samma arena. Om Sverige vinner bortamötet säkras EM-platsen vid seger även på hemmaplan.

– Det var en fantastisk inramning i Ystad den gången, med mycket glädje både på planen och på läktarna och det var också första gången jag fick vara med och fira ett avancemang till ett mästerskap. Tyvärr fick vi inte ha någon publik när vi mötte Polen där i höstas, men jag hoppas att det nu blir samma tryck och stämning som 2017, säger den svenska försvarsgeneralen Anna Lagerquist som i somras utsågs till årets spelare i svensk handboll för andra gången i karriären.

Herrlandslaget laddade i Ystad inför OS – nu är det alltså damlandslagets tur att komma till den handbollstokiga staden.

– Herrhandbollen har alltid varit stark i Ystad, men vi har under flera års tid även satsat oerhört mycket på flick- och damsidan. Vi siktar på att vara en jämställd förening och ambitionen är att såväl våra herrar och damer ska vara med och slåss i den absoluta toppen i svensk handboll. Den 5 mars blir en härlig manifestation för damhandbollen med EM-kvalmatchen och andra aktiviteter i Ystad Arena, säger Andreas Narsell, klubbchef i Ystads IF.

Johan Österberg, marknads- och näringslivschef i Ystad kommun:

– Stadens klubbar har i alla år fostrat landslagsspelare och gjort Ystad känt såväl i Sverige som internationellt, men det har i huvudsak varit på herrsidan. Vi är oerhört glada över den satsning på damhandboll som görs i Ystad och ser fram emot att de svenska damerna kommer hit för att jaga en ny mästerskapsbiljett.

Biljetterna till EM-kvalmatchen mellan Sverige och Serbien i Ystad Arena den 5 mars släpps till försäljning på Handbollslandslaget.se/biljetter den 10 december.

EM 2022

Datum: 4–20 november 2022
Värdstäder: Ljubljana (Slovenien), Celje (Slovenien), Skopje (Nordmakedonien) och Podgorica (Montenegro)
Antal lag: 16
Direktkvalificerade: Norge (regerande mästare), Slovenien, Nordmakedonien, Montenegro (värdnationer)
Kvalformat: Sex grupper á fyra lag, de två bästa i varje grupp går till EM 2022

GRUPP 6 I EM-KVALET

6 oktober: Serbien–Turkiet 36–27
7 oktober: Sverige–Island 30–17
10 oktober: Turkiet–Sverige 23–31, Island–Serbien 23–21
2/3 mars: Serbien–Sverige, Turkiet–Island
5 mars: Sverige–Serbien (spelas i Ystad)
5/6 mars: Island–Turkiet
20 april: Island–Sverige (spelas i Hafnarfjordur)
20/21 april: Turkiet–Serbien
23 april: Sverige–Turkiet (Helsingborg)
24 april: Serbien–Island
Tabell efter två omgångar: 
1) Sverige, 4 poäng, +21
2) Serbien, 2 poäng, +7
3) Island, 2 poäng, –11
4) Turkiet, 0 poäng, –17

Text: Daniel Vandor / Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån