Nyheter

U-landslag / 28 november 2021

Scandiberico avslutades med derbyseger

Med endast sex insläppta mål i den andra halvleken vände de svenska U17-damerna underläge till seger i derbyt mot Norge på söndagseftermiddagen. Slutresultatet skrevs till 27–24.

– Det känns helt fantastiskt, sade målvakten Line Bergfeldt efteråt.

Med mål åt båda håll i stadig takt var det till en början en matchbild som helt skiljde sig från den som utspelade sig mot Portugal i Almeida under lördagskvällen. I den här tredje och avslutande matchen av Scandiberico Tournament visade resultattavlan 5–5 efter tio spelade minuter. En som satte sin prägel på matchstarten var Ella Isgren, som senare även skulle spela en huvudroll vid avgörandet.

Sverige var annars första lag att avancera till en tvåmålsledning där vänstersexan Cassandra Värja kom till flertalet avslut och hade fin utdelning. Norskorna skulle dock vända och precis innan halvtidssignalen tryckte de in 18–15.

– Vi höll jämna steg ganska länge med dem. Ledningen svängde lite fram och tillbaka där det under långa stunder var helt okej försvarsspel. Sedan hade vi lite svårare en period framåt och då kontrade sig Norge förbi till den ledning de hade i paus, kommenterade assisterande förbundskapten Frenne Båverud.

Under lång tid skiljde det fortsatt två-tre bollar upp till Norge i den andra halvleken, men med knappt tio återstående minuter såg Ida Landberg till att minska avståndet till blott ett mål. Räddningar från Line Bergfeldt betydde att även kvitteringsmöjligheter uppenbarade sig och då var det Ella Isgren som till slut satte dit utjämningen mellan benen på den norska målvakten.

Det målet innebar 24–24 och vänsternian skulle även göra 25–24. Nästa mål kom från Julia Qvarfordt innan det var dags för Isgren att sätta den definitiva spiken i kistan med det som fastställde slutresultatet till 27–24.

– Det var ett enda stort hårt jobb på detaljerna med tålmodigt spel där vi bara matade på framåt. Det blev lite mer man-man istället för skytte och vi slet och krigade. Många gjorde det jättebra där Line i mål gjorde bra räddningar, försvaret var bättre och jag tycker inte att det var något snack till slut, menade Båverud.

Endast sex bollar släpptes in efter paus, att jämföra med arton från matchens första halva.

– Försvaret var mycket bättre i den andra halvleken och när jag fick chansen igen i andra kände jag att jag skulle visa vad jag går för. Istället för avslut från kanten beslutade vi att låta dem ta breda skyttelägen, vilket visade sig vara ett vinnande koncept, sade Line Bergfeldt.

Vid slutsignalen gick det inte att undgå att det här var en seger som smakade extra gott där både Båverud och Bergfeldt vittnade om glädjetårar som föll.

– Det var ett derby och man vill alltid vinna derbyn. Det är mycket prestige och alltid mycket som står på spel när det är Sverige–Norge. När vi började ta ikapp så blev energin helt magisk, det var skrik och glädje och det var helt underbart att spela då och få den energin från spelarna och ledarna.

För Sveriges del avslutas Scandiberico Tournament därmed med två raka segrar efter den inledande förlusten mot Spanien. Bergfeldt var en av dem som deltog även i sommarens EM och jämfört med det mästerskapet menar hon att erfarenheterna har skapat en trygghet.

– Jag skulle säga att det är ganska många som var med i EM som har varit med här nu också och vet vad som fungerar och vad som krävs. Vi kan även hjälpa till med de nya som är debutanter som jag också tycker har gjort det jättebra. Nu har corona också varit bättre så vi har kunnat träna med klubblagen, varit mer förberedda och från rikslägret har vi tagit med oss mer kunskaper, sammanfattade målvakten.

SVERIGE–NORGE 27–24 (15–18)
Sverige: Ella Isgren 8, Cassandra Värja 7, Moa Wallin 3, Freja Wahlberg 2, Ida Landberg 2, Emma Mihailovic 2, Julia Qvarfordt, Ebba Leo, Felicia Norsten Vikström.
Norge: Emilie Kindervaag 4, Linea Skadal Kyrkjeeide 3, Emma Helland-Dovle 3, Mia Vik Gabrielsen 3, Andrea Nalbant Moe 3, Ine Fremo 2, Nora Evelina Rosenbeg 2, Stine Mellestrand Bore 2, Oda Fikstvedt, Tuva Pharo.
Utvisningar, Sverige: 
3 x 2 min. Norge: 1 x 2 min.
Domare: Ona Mato & Núria Gutierrez, Spanien.
Publik: 260 (Municipal Figueira de Castelo Rodrigo, Figueira de Castelo Rodrigo, Portugal).

SCANDIBERICO TOURNAMENT, U17-DAMER

26 november:
Portugal–Norge 27–22
Spanien–Sverige 25–17
27 november:
Norge–Spanien 22–23
Sverige–Portugal 27–25
28 november:
Sverige–Norge 27–24
18.00 Portugal–Spanien
Tabell:
1) Spanien, 4 poäng, +9
2) Sverige, 4 poäng, –3
3) Portugal, 2 poäng, +3
4) Norge, 0 poäng, –9

Text: Erik Malmqvist
Foto: Portugisiska Handbollförbundet