Nyheter

Dam / 28 september 2023

Sverige avslutar EM-kvalet i Umeå

Damlandslaget kommer till Thorén Arena i Umeå den 7 april. Luxemburg står för motståndet i den avslutande matchen i kvalet till EM 2024. 

– Jag har spelat i många länder och städer genom åren, men aldrig någonsin i Umeå där jag växte upp. Jag ser oerhört mycket fram emot att komma dit med landslaget, säger lagkaptenen Jamina Roberts.  

Den 12 oktober inleder de svenska damerna EM-kvalet när Färöarna gästar Uppsala och meter tre dagar senare Luxemburg på bortaplan. Efter VM på hemmaplan i december fortsätter EM-kvalet sedan med dubbla matcher mot Island i månadsskiftet februari/mars och returmöten med de inledande motståndarna i början av april.

För första gången någonsin kommer sedan en handbollslandskamp att spelas i Thorén Arena i Umeå där kvalet avslutas söndagen den 7 april mot Luxemburg.

Lagkaptenen Jamina Roberts, som under säsongen kan kliva upp på andra plats i statistiken över flest spelade landskamper på damsidan, växte upp i Umeå innan familjen flyttade till Jonsered utanför Göteborg när hon var sju år gammal.

– Jag har fortfarande mycket släkt i Umeå och jag har sagt länge att jag vill att vi ska spela där! Även om det kanske inte är på grund av mig vi kommer dit är jag glad att vi får möjlighet att sprida handbollen till fler platser i landet. Den här matchen kommer att betyda mycket för mig, säger hon.

I samband med EM-kvalmatchen kommer också Svenska Handbollförbundets förbundsmöte, där förbundsstyrelsen, de fem distrikten samt Svensk Elithandboll Dam och Herr finns representerade, att hållas i Umeå. Dessutom kommer en temakonferens för arbete med utvecklingsfrågor inom svensk handboll att hållas i samband med förbundsmötet.

– Av tradition flyttar förbundsmötet, som vi har varannat år, runt till olika platser i landet och det känns extra kul att Handbollsförbundet Norr får arrangera det i samband med damernas avslutande EM-kval. Det känns också väldigt bra att vi äntligen får möjlighet att ta ett av våra seniorlandslag till Norrland igen, något som vi har arbetat med tillsammans med Svenska Handbollslandslaget AB under lång tid och där vi känt ett stort intresse från de lokala arrangörerna, säger Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska Handbollförbundet.

De lokala arrangörerna är Gimonäs Umeå IF och Sävar IK.

– Det känns fantastiskt kul för Norrland att få en landskamp i handboll! Under vår uppväxt har vi aldrig fått uppleva det och att då kunna få vara del i arrangemanget och kunna vara med och påverka är ju otroligt mäktigt. Förhoppningsvis får det en positiv inverkan på alla inom handbollen här uppe, i synnerhet ungdomsverksamheten, säger de lokala projektledarna Christoffer Gustavsson och Emil Vedin.

Henrik Vilhelmsson, projektledare evenemang på Visit Umeå:

– Vi har under många år jobbat långsiktigt för att få en tävlingslandskamp i handboll till Umeå, så vi ser fram emot att få ta emot Sverige och Luxemburg till en härlig folkfest i den avslutande kvalmatchen till EM 2024. Det är också extra glädjande att Svenska Handbollförbundet lagt sitt förbundsmöte i Umeå i samband med landskampen.

KVAL TILL EM 2024

Omgång 1 & 2:
11 oktober 2023: 
Island–Luxemburg (Hafnarfjördur, 21.30)
12 oktober 2023: Sverige–Färöarna (Uppsala, 18.30)
15 oktober 2023: Luxemburg–Sverige (Luxemburg, 16.00), Färöarna–Island (Torshamn, 16.00)

Omgång 3 & 4:
28 februari 2024: Island–Sverige (Hafnarfjördur, 20.30)
28/29 februari 2024: Luxemburg–Färöarna (spelplats ej klar)
2/3 mars 2024: Sverige–Island, Färöarna–Luxemburg (spelplatser ej klara)

Omgång 5 & 6:
3/4 april 2024: 
Färöarna–Sverige, Luxemburg–Island (spelplatser ej klara)
7 april 2024: Sverige–Luxemburg (Umeå, 18.00), Island–Färöarna (Hafnarfjördur, 18.00)

EM 2024

Datum: 28 november–15 december
Antal lag: 24
Värdstäder: Basel (Schweiz), Innsbrück (Österrike), Wien (Österrike), Debrecen (Ungern)
Direktkvalificerade länder: Österrike, Ungern, Schweiz, Norge
Övriga platser: Ettorna och tvåorna från de åtta kvalgrupperna plus de fyra bästa grupptreorna tar de resterande 20 platserna

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån