Dam / 5 april 2023

Sverige besegrade Danmark fullt rättvist

Efter tre raka förluster kunde det svenska damlandslaget ta efterlängtad revansch mot Danmark på onsdagskvällen. 34–30 (18–16) blev slutresultatet i en mycket målrik tillställning.

– Oerhört skönt såklart. Vi känner varandra väldigt väl och många spelar i samma klubblag. Vi förlorade sist mot dem och allt handlar om att skapa självförtroende, kommenterade sexmålsskytten Nathalie Hagman efter slutsignal.

Onsdagskvällens landskamp i Helsingborg Arena spelades mellan Sverige och Danmark. Det vill säga femman mot tvåan från EM 2022.

Senast Sverige möttes var just i EM 2022. Då gick Danmark segrandes i gruppspelet 25–23. Den här gången var det dock svenskorna som fick smaka på segerns sötma. Faktum är att Sveriges damer fram tills ikväll inte hade vunnit mot Danmark sedan 2017.

Linn Blohm och Anne Mette Hansen inledde målskyttet för Sverige respektive Danmark i Helsingborg. Efter 13 spelade minuter var ställningen helt lika, 8–8. Sverige lyckades bra med sina spelföljder, medan Danmark hittade rätt i sitt skyttespel.

Det syntes också att de svenska spelarna njöt för fullt under kvällens match. 3 167 åskådare var på plats för att se två av Europas bästa handbollslandslag göra upp.

– Det känns som att vi är på gång. Det har varit fullsatt nästan varje gång vi har spelat i Sverige den här säsongen. Det har verkligen varit superkul att spela här, berättade Blohm efter slutsignal.

Hemmalagets effektiva anfallsspel fortsatte att ge massor av blågula mål. I paus var ställningen 18–16. Även om Sverige inte riktigt fick stopp på det danska anfallsspelet var ledningen helt rättvis.

– Jag tycker vi gör en riktigt bra första halvlek. Det är en tuff handbollsmatch med mycket mål åt bägge håll. Men än så länge tycker jag vårt spel funkar, kommenterade Jenny Carlson i halvtid.

I andra halvlek fortsatte Sverige att ösa in mål. Nathalie Hagman, som för övrigt gjorde sin 200:e A-landskamp ikväll, utökade till 30–23 i den 48:e minuten. Genom fint försvarsarbete samt bredd och spets i offensiven kunde Sverige skaffa sig en svårintaglig sjumålsledning.

– Oerhört skönt såklart. Vi känner varandra väldigt väl och många spelar i samma klubblag. Vi förlorade sist mot dem och allt handlar om att skapa självförtroende. Självklart har man en bra känsla nu, kommenterade Hagman efter matchen.

Danmark gjorde vad de kunde för att komma tillbaka in i matchen. Med knappt fyra minuter kvar att spela reducerade Kristina Jørgensen till 30–34. Tyvärr för danskornas del skulle det visa sig bli kvällens sista mål. Sverige vann med 34–30 och de blågula spelarna fick lov att fira en riktigt välförtjänt seger i prestigemötet.

– Vi har inte så många landslagsveckor ihop. Så att vi kan möta upp ett danskt lag med många bra spelare betyder jättemycket. Som sagt behöver vi skapa ett självförtroende inför mästerskapet i december, fortsatte Hagman.

Efter helgens påskfirande möts lagen på nytt. På tisdag 11 april klockan 21.00 är det avkast i Köpenhamn mellan Danmark och Sverige. Det blir damlandslagets sista landskamp för våren.

– Självklart är vi väldigt nöjda med resultatet idag. Vi kom in i matchen med ett jäkligt bra tempo och kunde springa med dem. Vi hade ett bra anfallsspel med bra bollsläpp och bra höjd. Jag är väldigt glad över att vi kan göra 34 mål mot Danmark, summerade förbundskapten Tomas Axnér.

SVERIGE–DANMARK 34–30 (18–16)

Sverige: Nathalie Hagman 6, Jenny Carlson 6, Linn Blohm 5, Jamina Roberts 4, Elin Hansson 4, Jennifer Johansson 3, Carin Strömberg 2, Emma Lindqvist 2, Tyra Axnér, Nina Koppang.
Danmark: Kristina Jørgensen 6, Anne Mette Hansen 5, Trine Østergaard 3, Rikke Iversen 3, Emma Friis 3, Line Haugsted 2, Simone Cathrine Petersen 2, Sarah Iversen 2, Elma Halilcevic, Louise Burgaard, Kathrine Heindahl, Julie Scaglione.
Målutveckling: 5 min: 2–3, 10 min: 6–7, 15 min: 10–8, 20 min: 14–10, 25 min: 14–13, 30 min: 18–16, 35 min: 22–19, 40 min: 24–21, 45 min: 28–22, 50 min: 31–25, 55 min: 34–29, 60 min: 34–30.