Nyheter

Dam | Ligalandslag / 6 april 2023

Härlig utmaning väntar för ligalandslaget

Ligalandslaget samlas i dag för att möta Nederländernas A-landslag både i morgon och på lördag. 

 – Det är en supernyttig samling mot ett väldigt högkvalitativt motstånd, säger förbundskaptenen Jesper Östlund. 

Damlandslaget besegrade i går Danmark i Helsingborg Arena (34–30) och bland åskådarna fanns Jesper Östlund, förbundskapten för såväl det svenska U19- som ligalandslaget. De kommande dagarna kommer han att samlas med båda landslagen och det är ligalandslaget som är först ut. Tre intensiva dagar i Nederländerna väntar med dubbla matcher i Almere utanför Amsterdam.

Det är nämligen A-landslaget, som leds av tidigare svenska förbundskaptenen Per Johansson, som står för motståndet på fredag (19.00) och lördag (12.00), två matcher som sänds på Handbollplay.se.

Nederländerna har det senaste decenniet tillhört den absoluta världstoppen och bland annat tagit fem VM- och EM-medaljer sedan 2015. 2019 blev de världsmästare i Japan och slutade sexa i EM senast efter att ha förlorat mot Sverige i den avslutande placeringsmatchen.

– Jag är förväntansfull och ödmjuk inför uppgiften. Det blir en nyansskillnad för de som till vardags spelar i SHE och det är klart att det kan bli tufft att sätta samspelet med bara två träningar inför första matchen, men vi ska göra det bästa av situationen och lära oss så mycket som möjligt, säger Östlund.

– Vi har en trupp en bra blandning av unga, lovande och äldre, etablerade spelare, Den här gången har vi valt att ta ut ett väldigt starkt ligalandslag då vi möter ett så bra lag. I utgångsläget är tanken att alla 16 spelare ska få lika mycket speltid.

– Syftet med ligalandslaget är att ge spelarna erfarenhet och förståelse för hur A-landslaget jobbar och ge dem förutsättningar vara förberedda när och om de blir uttagna dit i ett senare skede.

Två sena återbud har kommit på grund av sjukdom. Högernian Sara Johansson från Skara och vänstersexan Clara Lerby från Lugi kan inte åka med till Nederländerna och ersätts av Alexandra Bjärrenholt (Skuru) respektive Tilde Skoog (VästeråsIrsta).

• • •

Jesper Östlund åker sedan direkt från Nederländerna tillbaka till Helsingborg där tre träningsdagar med U19-landslaget väntar från lördag till måndag.

– Det är första gången den här säsongen vi kan samla och träffa de 21 spelare som vi just nu anser är de bästa. Vi har tidigare under säsongen haft regionala träningsdagar runt om i landet, men nu får vi tre dagar tillsammans och kan påbörja processen och förberedelserna inför sommarens EM.

LIGALANDSLAGETS TRUPP

7 april: Nederländerna A (19.00, Almere)
8 april: Nederländerna A (12.00, Almere)
Matcherna sänds på Handbollplay.se

Målvakter:
Rebecca Nilsson, Tus Metzingen
Martina Thörn, Odense Håndbold
Vänstersex:
Linn Hansson, Önnereds HK
Tilde Skoog, VästeråsIrsta HF
Mittsex: 
Johanna Forsberg, IK Sävehof
Vilma Matthijs Holmberg, Thüringer HC
Emma Olsson, Borussia Dortmund
Högersex:
Matilda Forsberg, Skövde HF
Clara Petersson Bergsten, Skuru IK (bilden)
Vänsternio:
Frida Rosell, IK Sävehof
Isabelle Andersson, H65 Höör
Charité Mumbongo, Viborg HK
Mittnio:
Thea Stankiewicz, Århus United
Hanna Åhlén, HBC Celles-sur-Belle
Högernio:
Moa Boqvist, Önnereds HK
Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK

Text: Daniel Vandor
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån