Nyheter

Dam / 18 augusti 2017

Sverige inleder EM-kvalet i Lund

Makedonien står för motståndet när de svenska damerna om en dryg månad inleder kvalet till EM i Frankrike 2018. Matchen spelas i Sparbanken Skåne Arena torsdagen den 28 september och är den första delen i ett dubbelarrangemang där Skånederbyt mellan Lugi HF och HK Malmö i Handbollsligan är den andra.

• • •

Eftersom Sverige var direktkvalificerat i egenskap av värdnation till det senaste EM-slutspelet, som gick av stapeln i december förra året, blir höstens EM-kvalmatcher de första på över tre år för svensk del.
Serbien, Makedonien och Färöarna gör tillsammans med Sverige upp om två platser till EM i Frankrike i december 2018 (även den bästa trean i de sju kvalgrupperna får spela EM).
Sverige inleder EM-kvalet i Sparbanken Skåne Arena i Lund den 28 september och möter Makedonien, som Sverige också mötte i VM-kvalet för drygt två månader sedan med gott resultat. Det är upplagt för handbollsfest den kvällen då också det hyperintressanta derbyt mellan Lugi HF och HK Malmö i Handbollsligan avgörs i samma hall. Sverige–Makedonien spelas 18.30, Lugi HF–HK Malmö 20.30.
– Det är riktigt roligt att vi har fått detta dubbelarrangemang med både EM-kval och ett hett Skånederby i Handbollsligan under samma kväll. Det blir handbollsfrossa i Sparbanken Skåne Arena, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB.
Försvarsklippan Anna Lagerquist, som till den här säsongen lämnade Lugi HF för proffs- och Champions League-spel med danska mästaren Nykøbing Falster HK, får, om hon blir uttagen, spela sin första landskamp i sin tidigare hemmaarena.
– Det skulle så klart vara väldigt speciellt och roligt att få spela med landslaget i min hemstad och i min tidigare hemmaarena. Jag hoppas att vi tillsammans med matchen i Handbollsligan kan locka storpublik och skapa en handbollsfest både på planen och på läktarna, säger 23-åringen.
Lugis sportchef Patrik Bengtsson ser fram emot den 28 september när flera tidigare Lugispelare väntas ta plats i landslaget. I den senaste svenska landslagstruppen fanns förutom Lagerquist, lagkaptenen Sabina Jacobsen, Hanna Blomstrand och Nathalie Hagman – alla med ett förflutet i Lundaklubben – med.
– Att få arrangera ett dubbelarrangemang med landslaget ska bli oerhört roligt. Och att vi dessutom gör det med ett Skånederby och när vi har flera spelare med anknytning till Lugi i landslaget är extra roligt. Det kommer garanterat bli en häftig upplevelse både på och utanför planen, säger han.
Biljetterna till EM-kvalet mot Makedonien och Skånederbyt Lugi HF–HK Malmö släpps den 24 augusti på handboll.ebiljett.nu. Biljetterna gäller som entré till båda matcherna.
SPELPROGRAMMET I EM-KVALET
28 september 2017: Makedonien, Sparbanken Skåne Arena, Lund (18.30)
1 oktober 2017: Färöarna, Holin A Halsi, Torshamn (16.00, svensk tid)
21–22 mars 2018: Sverige (borta)
24–25 mars 2018: Serbien (hemma)
30–31 maj 2018: Sverige (borta)
2–3 juni 2018: Färöarna (hemma)
Text: Daniel Vandor
Bilden: Anna Lagerquist lämnade Lugi HF och Sparbanken Arena efter den gångna säsongen. I slutet av september kan hon vara tillbaka i arenan, då tillsammans med landslaget. Foto: Bildbyrån.