Nyheter

U-landslag / 18 augusti 2017

U17-tjejerna klara för VM

Sverige tog en enkel vinst på fredagskvällen när man avfärdade Montenegro på ett mycket imponerade sätt. En drömstart av de svenska tjejerna bäddade för en bekväm resa till mål. Matchen slutade 28–19 (16–10). Det innebär att de svenska tjejerna är klara för VM om ett år.
– Känslan är extremt god just nu, det var en viktig match idag, kommenterade förbundskaptenen Niklas Harris.

• • •

Efter en tredjeplats i gruppspelet missade det Svenska U-17 landslaget sin chans på medaljerna i U17-EM. Istället riktade man om sitt fokus till den bästa möjliga placeringen, vilket är niondeplatsen. För att nå matchen om niondeplats var Sverige tvungna att vinna dagens drabbning mot Montenegro.

Det var dock inte det enda i potten i dagens match. Vinnaren skulle även kvalificera sig till världsmästerskapet nästa år.
Sverige rivstartade den första halvleken. Man stängde fullständigt igen i försvarsspelet och straffade Montenegro med snabba omställningar. De svenska tjejerna hann med att göra hela sju mål innan motståndarna satte dit sin första kasse bakom nätmaskorna.
– Vi hade kontroll från start till slut. De var fyra mål bakom oss som närmast under hela matchen, kommenterade Niklas Harris efter matchen.
Den första halvleken tillhörde Sverige. Efter den strålande inledningen försvarade man sitt avstånd tämligen enkelt och spelade med ett stort lugn i anfallsspelet.
Blågult gick ut i pausvila med ledning 16–10.
I den andra halvleken fortsatte svenskorna att kontrollera matchen med ett järngrepp. Montenegro hade inte mycket att sätta emot svenskorna i den andra halvleken.
I slutet spelade de båda lagen som om de väntade på slutsignalen. Sverige vann till slut mycket komfortabelt med slutsiffrorna 28–19.
– Vi har fått tid att spela ihop oss som lag. När man även har kvalitativa spelare som adderar spets blir det enklare att dominera matcher, menade Harris.
– Jag tycker att Isabelle Andersson (Sorunda IF), Nina Dano (Torslanda HK) och Amanda Sjöstrand Hallman (Kungälvs HK) utmärkte sig lite extra idag, fortsatte han.
Vinsten idag betyder även att man är klar för VM nästa år.
Nu väntar match om niondeplatsen för det Svenska U17-landslaget. Den spelas imorgon klockan 20:00 mot Nederländerna.
SVERIGE–MONTENEGRO 28–19 (16–10)
Målskyttar, Sverige: Nina Dano 11, Isabelle Andersson 6, Amanda Sjöstrand Hallman 5, Sanna Pettersson 2, Moa Boqvist, Elise Andersson, Kajsa Dahlberg, Alma Skretting.
Montenegro: Marija Radovic 5, Milica Raicevic 4, Nikolina Vukcevic 3, Ivana Godec 2, Nikolina Knezevic 2, Arnela Beharovic, Katarina Dzaferovic, Andrijana Popovic.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Montenegro: 6 x 2 min.
Domare: Valery Butskevich, Yury Butskevich (BLR).

Text: Olof Thyrelius Ericson