U-landslag / 19 augusti 2017

Sverige stod starkt mot Japan

Försvarsdisciplinen i första halvlek vann matchen åt Sverige. Japan var inget hinder efter pausledning med sju bollar och U19-landslaget får avsluta VM med kampen om femte plats.

• • •

– Vi vill verkligen åka härifrån med seger och avsluta snyggt, sade Jerry Hallbäck efter 34–28.
– Återigen har vi läst på bra och får träff på dem. De skjuter snabbt, på väg upp i hoppskotten men vi hanterar det bra med mycket block, fortsatte förbundskaptenen.
Visserligen vållade några hoppskott med hög kvalitet problem när Sverige fick ta förmiddagen i bruk för sin placeringsmatch. De japanska ytterniorna tog sats från tårna vilket åtminstone teoretiskt gav många valmöjligheter att placera avsluten.
I målprotokollet var det ändå stabil svensk ledning, från 5–3 efter tio minuter till 13–7 efter det dubbla medan Oskar Sunnefeldt och Jack Thurin stegade ifrån sina bevakare och höll trycket upp oavsett vilken uppställning Japan använde sig av bakåt.
I samma skede var Sveriges försvar i övertag, höll linjen och stressade till många tekniska fel från motståndaren.
Målvakten Måns Landgren spelade också sina kort rätt, stängde till närmast stolpen på kantavslut och valde allt oftare rätt hörn när Japan valde niometersalternativet.
– Han gör mycket räddningar i första, vi får enkla kontringsmål. Sen kan man kanske vara lite irriterad på att vi bränner för mycket frilägen, det får vi rätta till imorgon (läs: på söndag).
Landgren räddade nästan varannat skott i 50 minuter, trots att utespelarna tacklade av lite i sin stora ledning men gjorde det nödvändiga för att hålla Japan borta från vittring efter paus.
– Han var bra. Vi slår av lite på takten, testar lite nya konstellationer och skippar byten försvar-anfall. Sammantaget gör vi det bra och lyckas hålla fokus, sade Hallbäck.
– Nu vill vi avsluta snyggt och lämna Tbilisi med en femteplats.
SVERIGE–JAPAN 34–28 (17–10)
Målskyttar, Sverige:  Oskar Sunnefeldt 6, Markus Thorbjörn 6 (1), Viktor Hedin 5, Marcus Ekman 4, Anton Persson 3, Jack Thurin 3, Axel Morand 2, Simon Örtelind 2, Carl Möllerström, Jonathan Svensson & Karl Wallinius alla 1.
Japan: Taiga Tsutaya 4, Adam Yuki Baig 4, Takumi Sueoka 4, Keita Abe 3, Massanari Hattori 2, Rennosuke Tokuda 2, Koi Muraki 2, Seito Yano 2, Chihiro Yamamoto 2, Kaito Toi 2, Sota Takano 1.
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 min. Japan: 2 x 2 min.
Domare: Muammar Al Watani & Mohammed Qamber, Bahrain.