Nyheter

U-landslag / 19 augusti 2017

U17: Sverige nia efter kross mot Nederländerna

Gruppspelet gick i mål med en neslig utestängning från topp åtta, Sverige fick ända avsluta turneringen på bästa sätt. Fyra raka segrar, de två sista helt ohotade var ett bevis på lagmoral och liktydigt med nionde plats i EM.

• • •

– Efter besvikelsen när vi åker ur, att kunna använda det till att ta fyra raka är fantastiskt, sade Niklas Harris.
Ett tag fanns känslan att Sverige fick slita mer för sina mål men det dröjde inte länge innan åskådarna som gav den sista blågula VM-matchen en högljudd inramning fick slå de tankarna ur hågen.
– Kanske var det så inledningsvis, men vi är fruktansvärt motiverade att sätta vårt spel. Mot Montenegro coachar vi hål på flera spelade, de får vila mer idag och vi coachar runt på resten som tar ett stort ansvar.
Hur eller hur kom målen även i de långa anfallen, motståndarnas 4-2-ledning var snart inhämtad och Nederländerna blandade förvisso snabba ben med en del brister i precisionen.
Sverige hade en bra målvakt i Cornelia Hermansson som var med på noterna när skyttarna inte fick avsluta så långt fram i planen som de tänkt sig.
Tindra Sundin nådde fram både från kanten och på kontringen och Cornelia Dahlström tog för sig mer än tidigare med sitt rappa skott.
– En 01:a som inte gjort någon landskamp när vi kommer hit. Nu står hon som matchens lirare, sade Niklas Harris om tiomålsskytten.
Pausledning med fyra bollar och då hade Sverige stått pall även när Nederländerna nosade på något närmare i några minuter.
Den sista utmaningen i U17-landslagets första mästerskap kom i två måls ledning en bit in i den andra halvleken.
Minskad felprocent och ännu mer fart i omställningarna visade sig vara ett bra recept för att hålla Nederländerna och nerverna borta, övertag 21-16 inför slutkvarten räckte för en riskfri resa till niondeplatsen samtidigt som de svenska supportrarna tömde sitt förråd av ramsor under en lika energisk avslutning på läktarplats.
– Under turneringen tycker jag att vi har blivit 20-30 procent bättre i spelet, kan vi lyfta det ytterligare är med och slåss om topplaceringar nästa gång, sade Niklas Harris.
Landslaget fick med sig en biljett till nästa års VM hem och lär använda alla tänkbara lägerdagar till mönstring och matchning. ScanIberico-turneringen som arrangeras i Sverige i höst är nästa samling.
Innan dess följer mästerskapsnian finaldagen i EM och uttagningen till All Star Team. Isabelle Andersson och Nina Dano bör ha de bästa blågula möjligheterna att slå sig in bland mästerskapets allra bästa.
– Alla spelare har gått framåt i turneringen, sedan beror det på vad man har för startpunkt, sade Niklas Harris.
– De 16 som är här har fått rejält med speltid, det är utbildning samtidigt som vi inte tullar på att vi vill vinna. Att genomföra den kompromissen är jag stolt över, fortsatte förbundskaptenen.
 
NEDERLÄNDERNA–SVERIGE 20–31 (11–15)
Målskyttar, Nederländerna: Danique De Jong 3, Nyala Krullaars 3, Sara Johanna Dekker 2, Sharon Grummel 2, Zoe Sprengers 2, Britt van der Baan 2, Anne Hoitzing, Lisanne Kruijswijk, Eva van Diepen, Linde Marian Verharen, Anne Marit Winkels & Isa Ternede alla 1.
Sverige: Cornelia Dahlström 10, Nina Dano 7, Tindra Sundin 4, Elise Andersson 3, Isabelle Andersson 3, Malin Sandberg 2, Moa Boqvist & Kajsa Dahlberg båda 1.
Utvisningar, Nederländerna: 2 x 2 min. Sverige: 5 x 2 min.
Domare: Pinar Ünlü Hatipoglu & Mehtap Simsek, Turkiet.
U17-EM (PLACERINGSMATCHER) 19 augusti
Serbien–Tjeckien 17-27
Österrike–Kroatien 27–34
Slovakien–Montenegro 20–22
Nederländerna–Sverige 20–31
SVERIGES MATCHER
10 augusti: Tjeckien, 23–19
11 augusti: Rumänien, 21–24
13 augusti: Frankrike, 23-23
13 augusti: Frankrike, 21–29
15 augusti: Slovakien, 26-22
16 augusti: Serbien, 20–15
18 augusti: Montenegro 28–19
19 augusti: Nederländerna 31–20