Dam / 6 december 2016

Sverige klart för huvudrundan trots förlust

Efter succématchen mot Spanien, vinst 25–19 i söndags, blev det förlust för Sverige på tisdagen mot Slovenien med 23–25 efter 13–13 i pausen. Men Sverige är trots detta klart för EM:s huvudrunda i Göteborg även om det återstår en omgång på torsdag, och match mot Serbien.

• • •

Detta eftersom Spanien har noll poäng i dagsläget och Slovenien lika många poäng som Sverige (två), men sämre målskillnad. På torsdag möts Spanien–Slovenien och Sverige–Serbien. Och Spanien och Slovenien slår ut varandra i kampen mot Sverige om det blir lika poäng efter slutomgången på torsdag. Sverige kommer alltså att bli sämst trea i grupp A och avancerar tillsammans med Serbien (fyra poäng i dagsläget) och Slovenien eller Spanien till huvudrundan.
Matchen Slovenien–Sverige blev ny handbollsrysare där Slovenien mestadels höll i taktpinnen. Världsstjärnan Ana Gros (till vardags i Metz, Frankrike), sade till TT dagen innan matchen att: ”Vi vill förstöra så mycket som möjligt för Sverige.” Och de lyckades.
Och hade dessutom en mycket duktig målvakt i Misa Marincek som radade upp massor av räddningar och kom upp i en räddningsstatistik på 40 procent efter 14 räddningar på 35 skott. Filippa Idéhn, som vaktade det svenska målet, kom upp i 29 efter 10 räddningar på 35 skott.
Det svenska försvaret slet oerhört, men kom inte upp i samma kvalitet som mot Spanien. Anfallet trummade på, men noterades för inte mindre än 20 missar, och det är lite för mycket i sammanhanget.
Med två minuter kvar ledde Slovenien med 24–23, och Jamina Roberts kom helt fri, men Misa Marincek räddade.
Strax efter stängde högernian Barbara Lazovic matchen med att dunka in 25–23 för Slovenien med ett skott utifrån nio meter.
Här matchens målbild (med Sloveniens siffror först): 0–1, 1–2, 2–2, 2–4 4–4, 4–6, 6–6, 8–8, 10–8, 11–9, 11–12, 13–13 (pausen), 15–15, 17–15, 18–16, 19–17, 19–19, 20–20, 22–21, 23–22 och 24–23 fram till slutsignalens 25–23.
Bella Gulldén gjorde återigen en kanonmatch, och styrde upp det mesta, och attackerade ideligen det slovenska försvaret och fick helt välförtjänt priset som matchens lirare. Och hela tio mål hann hon med att göra.
Näst bäst i det svenska målskyttet blev Loui Sand på vänsterkanten som fick in fyra bollar denna gång.
En samlad förbundskapten Henrik Signell summerade matchen i samband med presskonferensen:
– Det var en tuff match, Slovenien var mycket bra, var smarta och hade en målvakt som räddade mycket. Vi var okej i försvaret, men anfallet var inte tillräckligt bra för att vi skulle kunna vinna.
– I dag var Slovenien mycket bra. Jag är inte alls förvånad för de har flera bra spelare och i dag var de bättre i försvaret än mot Serbien i söndags.
– Det är klart att jag är lite besviken. Jag vill ju vinna alla matcher. Vi kan ju spela bättre än så här och det blir en tuff match mot Serbien. Det är helt öppet.
–Men vi måste få bättre fart på anfallsspelet. I dag var vi inte så rytmiska, det gick lite för långsamt och hackigt och orytmiskt, tycker  jag.
–Lite otajmat samtidigt som deras målvakt gör en jättebra match. Vi hade ju inte så mycket niometersskott i dag.
–När det står och väger, släpper vi in lite enkla mål och gör lite olika felbeslut.
–Nu skall vi analysera denna match och ta med oss det positiva vi gör och det vi vill förbättra. Sedan så blir det ”All in” mot Serbien.
I dagens första match i grupp A vann Serbien över Spanien med 25-23 efter 11-8 i pausen. Och det var alltså Spaniens andra raka nederlag i detta EM. Och det hade nog inte många räknat med.
SLOVENIEN–SVERIGE 25–23 (13–13)
Slovenien: Tamara Mavsar 6 (2 straffar), Ana Gros 5, Neli Irman 4, Barbara Lazovic 3, Lina Krhlikar 2, Maja Uzmah 2, Janja Rebolj, Teja Ferfolja, Tjasa Stanko.
Sverige: Bella Gulldén 10 (6), Loui Sand 4, Jamina Roberts 3, Johanna Westberg 2, Nathalie Hagman 2, Ida Odén, Jenny Alm.
Utvisningar, Slovenien: 3 x 2 minute. Sverige: 3 x 2 minuter.
Domare: Diana-Carmen Florescu och Anamaria Stoia, Rumänien.
Publik: 3 700 (Hovet i Stockholm).
Text: Björn Persson