Dam / 31 juli 2021

Sverige klart för kvartsfinal

Den blågula poängmaskinen går på högvarv i Tokyo. Mot Brasilien tog Sverige en ny seger och säkrade därmed avancemang till OS-kvartsfinal. 31–34 (13–15) skrevs lördagens slutresultat.

– Våra kontringar avgjorde matchen, konstaterade förbundskapten Tomas Axnér till Kanal 5.

Trots att det var Brasilien som fick den bästa starten ledde Sverige i halvtid med 15–13. Tack vare en stenhård tro på spelidén och taktiken nötte man långsamt ner Brasilien som efter hand fick se sitt spelövertag minska.

Inledningsvis var det sydamerikanskorna som vann duellspelet. Men när Sverige kastade in Anna Lagerquist i mittförsvaret förändrades matchens karaktär. Sverige fick bättre kontroll på Brasiliens attacker och mellan stolparna kunde Jessica Ryde plocka de allt tamare skotten.

Fyra raka mål från Sverige vände på ställningen 10–13 till 14–13. Totalt varade Brasiliens måltorka i slutet av den första halvleken i drygt tio minuter, från den 20:e minuten till halvtidssignalen.

– Vi orkade mer. Vi är bra på att trycka och ge tillbaka, menade Jamina Roberts till Kanal 5 efter matchen.

Roberts var likt de föregående gruppspelsmatcherna fullständigt lysande i sina offensiva aktioner. Sävehofstjärnan tog många initiativ och noterades för sex mål i matchen.

– Det är bra att vinna jämna matcher. Det ger moralen en skjuts, fortsatte Roberts.

I andra halvlek tappade Sverige aldrig greppet om matchen. Även om Brasilien kom ikapp med åtta minuter kvar att spela visade Sverige stort självförtroende. Mathilda Lundström och Elin Hansson stod för två gedigna insatser såväl i försvar som i anfall. Deras lyckade inbrytningar och kalla avslut var en av flera matchvinnande faktorer.

Slutresultatet 31–34 fastställdes i slutsekunderna av Jenny Carlson. Sverige besegrade Brasilien fullt rättvist och gjorde så med beundransvärt kämpaanda och spelintelligens.

– Jag är väldigt glad och nöjd att vi vann matchen. 34 mål på Brasilien är jäkligt bra. Vi hade problem med deras skoningslösa attacker. Men våra kontringar avgjorde matchen, kommenterade förbundskapten Tomas Axnér.

Segern innebär att Sverige fortsättningsvis toppar grupp B med sju inspelade poäng. Dessutom är Blågult kvartsfinalsklara för tredje gången i OS-historien. På måndag avslutas gruppspelet med match mot Ungern för svensk del. Beroende på hur det går mellan Ungern och Spanien senare under lördagen kan en svensk gruppseger redan vara klar.

– Det var en jäkla krigarmatch idag. Vi körde på och tog bra lägen. Vi kastade inte bort bollen, sade tremålsskytten Linn Blohm som fortfarande är hundraprocentig i OS.

Avkast mot Ungern sker 09.15 på måndag morgon svensk tid.

BRASILIEN–SVERIGE 31–34 (13–15)
Brasilien: Alexandra Do Nascimento 7, Ana Paula Rodrigues 6, Bruna De Paula 4, Larissa Araujo 3, Eduarda Amorim 3, Patricia Matieli 2, Adriana Cardoso 2, Samara Vieira, Tamires De Araujo, Renata De Arruda.
Sverige: Jamina Roberts 6, Elin Hansson 6, Carin Strömberg 5, Nathalie Hagman 4, Mathilda Lundström 4, Emma Lindqvist 3, Linn Blohm 3, Johanna Westberg 2, Jenny Carlson.
Målutveckling:5 min: 3–2, 10 min: 6–5, 15 min: 9–8, 20 min: 13–10, 25 min: 13–14, 30 min: 13–15, 35 min: 15–19, 40 min: 16–21, 45 min: 20–22, 50 min: 23–25, 55 min: 27–29, 60 min: 31–34.