Dam / 12 december 2016

Sverige missar semifinal efter förlust mot Frankrike

Sverige missar att nå semifinalerna i hemma-EM. Det står klart sedan Blågult förlorade mot OS-tvåan Frankrike med 19–21 efter 10–12 i paus inför 5 279 åskådare i Scandinavium på måndagen.
Tidigare på dagen nådde Tyskland bara oavgjort 20–20 mot Spanien efter spansk ledning i pausen med 12–9 och Nederländerna besegrade som väntat Serbien med 35–27 efter 17–12 i paus.

• • •

Inför slutomgången på onsdag då Spanien–Nederländerna möts liksom Sverige–Tyskland och Serbien–Frankrike i Göteborg leder Nederländerna grupp 1 av huvudrundan på sex poäng före Frankrike på sex och Tyskland på fem. Sverige är fyra på tre poäng och Serbien femma, också på tre poäng. Seger mot Tyskland på onsdag kan ge spel om femteplatsen i EM.
Sveriges match mot Frankrike började illa. Efter fem minuter hade Frankrike redan skaffat sig en ledning på 4–0, en ledning som man sedan aldrig släppte. Sverige kom aldrig ikapp Frankrike i målprotokollet, och hade aldrig ens likaläge, även om det var ettmålsunderläge vid flera tillfällen.
Här är matchens målbild (med Sveriges siffror först): 0–4, 3–5, 5–7, 8–9, 10–12 (paus), 11–12, 12–15, 14–16, 15–19, 18–19 och 19–20 fram till slutsignalens 19–21.
Trots underläge hela matchen gav Sverige aldrig upp utan trummade bara på med sitt spel. Men Frankrike trummade också på och var lite lyckosammare i sina skott. I Sveriges mål stod hela matchen Johanna Bundsen som gjorde en bra match och kom upp i en räddningsprocent på 41 efter 14 räddningar på 41 skott.
I det svenska försvaret slet som vanligt Bella Gulldén, Anna Lagerquist och Sabina Jacobsen som mittlås, men det fanns också andra som löste av vid några tillfällen. Hela försvaret stod upp ganska bra, men fransyskorna hade en förmåga att komma igenom vid flera tillfällen.
Förra matchen var det Johanna Westberg som fick mest speltid på niometerspositionen (och blev sjumålsskytt). I denna match var det Jamina Roberts som fick mest speltid, och gjorde det mycket bra och blev bästa svenska målskytt med fem fullträffar.
På kanterna kom såväl vänstersexan Loui Sand igenom fem gånger och högernian Nathalie Hagman igenom vid tre tillfällen. Loui Sand blev enda målskytt av de två med tre fullträffar. Hanna Blomstrand på högersexpositionen fick 30 minuters speltid, och visade framåtanda och for som ett ånglok igenom det franska försvaret vid flera tillfällen, och två mål blev det också från hennes sida.
Vänstersexan Olivia Mellegård blev tvåmålsskytt i andra halvlek. Vid det andra målet efter 49 minuter gick franska målvakten Laura Glauser så hårt åt henne vid kollisionen att hon fick rött kort. Mellegård låg däckad ett tag och fördes sedan av banan, fick sys i läppen och skall bevakas av läkarteamet för en befarad hjärnskakning.
– Som vanligt hade Frankrike ett bra försvar, så vi hade svårt att göra mål, särskilt i spel sex mot fem. Vi var inte tillräckligt bra för att vinna den här matchen, sade förbundskaptenen Henrik Signell på presskonferensen.
– Vi hade ju många tillfällen, men vi gjorde inga mål. Och då vinner man inte mot ett så bra lag som Frankrike.
– Vår inledning av matchen var ju lite jobbig (underläge 0–4) och sedan fick vi kämpa och det gjorde det lite jobbigt för oss. Men vi var ju ändock ikapp, med ett ner vid flera tillfällen. Och det är ju mentalt jobbigt att ligga under. Vi tar lite för slarviga och hade för många tidiga avslut.
– Vi är inte klara ännu med EM. Visst, semifinalplatserna är borta. Vi ville ju ta oss till semifinal, det var dit vi siktade. Vi visste att det skulle bli tufft. Och nu klarade vi inte det. Vi hoppas nu få spela om femte/sjätte platsen i EM på fredag.
Lagkaptenen Sabina Jacobsen var också med på presskonferensen:
– Jag är väldigt besviken. Gör man inte mer än 19 mål så är det svårt att vinna.
SVERIGE–FRANKRIKE 19–21 (10–12)
Sverige: Jamina Roberts 5, Bella Gulldén 4 (3 straffar), Loui Sand 3, Olivia Mellegård 2, Linn Blohm 2, Hanna Blomstrand 2, Anna Lagerquist.
Frankrike: Estelle Nze Minko 6, Alexandra Lacrabere 4, Marie-Paule Gnabouyou 3, Amanda Kolczynski 2, Allison Pineau 2, Siraba Dembele 2, Manon Houette, Beatrice Edwige.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 minuter. Frankrike: 4 x 2 minuter.
Domare: Victoria Alpaidze och Tatyana Berezkina, Ryssland.
Publik: 5 279 (Scandinavium i Göteborg).

• • •

Matchen Spanien–Tyskland slutade oavgjort 20–20 tidigare på dagen. Tyskland ledde med 2–1 efter fem minuter, men sedan var det spansk ledning ända till minut 52 då Tyskland äntligen kom ikapp igen och även fick ledningen med 20–19, men Spanien kvitterade till 20–20 på straff genom Nerea Pena med fem minuter. Det blev alltså det sista målet i matchen, men den notoriska målskytten Svenja Huber hade chansen att avgöra på straffkast med minuten kvar. Men den storspelande spanska målvakten Silvia Navarro, som utsågs till matchens lirare, räddade både den och poängen till Spanien.
Matchen Serbien–Nederländerna blev som väntat en seger för nederländskorna med 35–27 efter 17–12 i pausen. Serbien var med i matchen till 4–4 sedan drog Nederländerna ifrån och hade några måls ledning halvleken ut till pausvilans femmålsledning, vilken hade utökats till sju mål vid slutsignalen.
Text: Björn Persson