Nyheter

Dam / 26 september 2021

Sverige möter Uzbekistan i VM-premiären

Det asiatiska mästerskapet har i helgen avlutats och därmed står det också klart att det är Uzbekistan som tar plats i grupp D i VM där förutom Sverige också Nederländerna och Puerto Rico finns. 

När lottningen till VM i Spanien (1–19 december) ägde rum i mitten av augusti stod det klart att Sverige skulle möta regerande världsmästaren Nederländerna, vinnaren i det nordamerikanska/karibiska mästerskapet och femman i det asiatiska mästerskapet. De två senare mästerskapen tvingades senareläggas på grund av pandemin.

Puerto Rico vann för många veckor sedan det nordamerikanska/karibiska mästerskapen och den här veckan avgjordes det asiatiska mästerskapet i Jordanien.

Asien har sex platser i VM och dessa togs av mästaren Sydkorea, tvåan Japan, trean Kazakstan, fyran Iran och femman Uzbekistan samt Kina som inte deltog i mästerskapet men har fått ett wild card.

Uzbekistan slutade fyra av fem lag i gruppspelet efter seger mot Singapore (33–16), men förluster mot Sydkorea (19–45), Kazakstan (28–31) och Hongkong (27–30). I första placeringsmatch besegrades med Jordanien med 34–26 och i matchen om femteplatsen, där den sista asiatiska biljetten till Spanien skulle delas ut, togs det revansch på Hongkong och matchen slutade 28–25.

Sverige och Uzbekistan har aldrig tidigare möts, men ställs mot varandra i Torrevieja den 3 december. Två dagar senare möter Sverige Puerto Rico och den 7 december avslutas gruppspelet med match mot Nederländerna. De tre bästa lagen går vidare till huvudrundan i Castellon där de tre främsta lagen av Norge, Rumänien, Kazakstan och Iran ansluter.

VM 2021

Datum: 1–19 december 2021
Värdland: Spanien
Spelorter: Castellon, Granollers, Lliria, Torrevieja
Format: Åtta grupper á fyra lag, de tre bästa i varje grupp går till huvudrundan får det är fyra grupper á sex lag. De två bästa i varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal.
Grupp A: Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien
Grupp B: Ryska Handbollförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen
Grupp C: Norge, Rumänien, Kazakstan, Iran
Grupp D: Nederländerna, Sverige, Puerto Rico, Uzbekistan
Grupp E: Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien
Grupp F: Danmark, Sydkorea, Tunisien, Kongo-Brazzaville
Grupp G: Kroatien, Japan, ettan i syd- & centralamerikanska mästerskapen*, trean i syd- & centralamerikanska mästerskapen*
Grupp H: Spanien, Österrike, tvåan i syd- & centralamerikanska mästerskapen*, Kina
* Syd- och centralamerikanska mästerskapen avgörs i Paraguay 5–9 oktober

SVERIGES GRUPPSPELSMATCHER 
3 december: Uzbekistan (20.30)
5 december: Puerto Rico (15.30)
7 december: Nederländerna (20.30)
Matchtiderna kan ändras

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg Mattisson