Dam / 14 december 2016

Sverige på åttonde plats i EM

Sverige förlorade mot Tyskland med 22-28 efter 9-12 i pausen när sista omgången i huvudrundans grupp 1 avgjordes inför 5031 åskådare i Scandinavium. Sverige blir fyra i gruppen eftersom Frankrike som väntat besegrade Serbien med 28-21 (15-12) i den sena kvällsmatchen. Sverige rankas på åttonde plats i EM.

• • •

I matchen Sverige–Tyskland följdes lagen åt i 21 minuter, med mestadels Sverige i ledning. Men då föll Sverige ihop med ledningen 9–7. Och gjorde inte ett mål på femton minuter, medan Tyskland gjorde 9–0 och efter 36 minuter helt plötsligt ledde med 16–9. Och detta försprång blev för mycket. Tyskland kunde notera en komfortabel seger.
Här matchens målbild med Sveriges siffror först: 1–0,2–1, 3–2, 4–3, 5–4, 6–5, 6–7, 9–7 (21 minuter), 9–16 (36 minuter), 12–18, 15–21, 17–23, 19–25 och 21–28 till slutsignalens 22–28.
Det svenska försvaret fungerade bara stundtals och anfallet likaså med flera frilägen. Problemet var bara att tyska målvakten Clara Woltering stod i vägen. Hon hade en av sina bättre dagar. Låg ett tag på 60 (!) i räddningsprocent, men stannade till slut på 44 efter 16 räddningar på 36 skott, bland annat en svensk straff. Att hon fick  priset till matchens lirare förvånade inte alls.
Johanna Bundsen stod i det svenska målet i 35 minuter och Filippa Idéhn resten och båda gjorde en fullt okej insats. Räddningsprocenter på 30 respektive 31 efter sju räddningar på 23 skott respektive fem på 16.
Det tyska anfallet bestod av många skott utifrån som ven förbi det svenska försvaret, där man hela tiden slet oerhört, Anna Lagerquist fortsätter att slita både i försvaret och anfallet och gör det bra. Hon fick mest speltid av alla i det svenska laget, hela 51 minuter. Bella Gulldén var inne i 38 minuter, Loui Sand 37 och lagkaptenen Sabina Jacobsen i 35.
Bästa målskyttar i Sverige blev Nathalie Hagman med fyra mål, alla på straffar. I övrigt hade hon bara två skott mot mål under sina 32 minuter. Fyramålsskytt blev också Jenny Alm under den andra halvlek som hon var på planen. Flera av dem riktiga projektiler utifrån.
Anna Lagerquist slet som vanligt på linjen liksom Linn Blohm och Hanna Blomstrand som flera gånger tryckte sig igenom det tyska försvaret och målade. Två, ett respektive ett mål noterades på dessa tre.
Så det fanns trots allt flera ljuspunkter i bedrövelsen. EM-deltagandet kunde ju slutat lite muntrare.
Det var också en smått bedrövad förbundskapten Henrik Signell som kom till presskonferensen:
– Jag vill gratulera Tyskland för en bra match. Vi ville ju vinna idag och göra en bra match, men jag tycker att vi inte hade den energin. Vår början på matchen var väl okej, men resten… Det känns verkligen besviket. Vi ville ju verkligen avsluta det här på ett bra sätt. Vi ville ju gärna vinna denna match, och gärna nästa, och då bli femma. Det hade varit roligt. Vi siktade ju mot semifinal, och ta oss vidare från gruppen. Och det gjorde vi ju med tre poäng.
– Vi har blandat och gett lite för mycket och inte kommit upp i nivå i två av de här matcherna för att ta några ytterligare poäng. Frankrikematchen tycker jag att vi gör det bra spelmässigt, men spelar riktigt dåligt i 6 mot 5 och det har man inte råd med mot ett lag som spelar så bra försvarsspel.
– Vi ville väldigt mycket i dag, men det är svårt att säga varför vi inte hade den energin, men de hade det. Det är möjligt att det spelar in att de hade en semifinalplats att spela för, och vi inte. Det är svårt att säga, men vi spelade i vilket fall inte bra, det var otryggt, individuellt och mycket misstag. Som lag vill vi ju mycket mer än detta, men spelmässigt har vi haft  lite oflyt och när det står och väger i matcherna är det inte vi som tar taktpinnen, vänder och vinner. Det kan vara lite oflyt och otur, men det krävs också lite tur och ännu lite mer skicklighet. Vi har inte varit tillräckligt skarpa i dessa lägen när vi varit nära att ta poäng.
Lagkaptenen Sabina Jacobsen menade:
–Det kändes lite grann som vi inte var där i dag. Vi gjorde en dålig match samtidigt som Tyskland gjorde en bra.
I dagens första match i gruppen vann Nederländerna över Spanien med 29–24 efter 15–13 i pausen. Nederländerna vinner därmed gruppen och får i sin semifinal på fredag möta Danmark, andralaget i parallellgruppen 2. Och gruppsegraren där, titelförsvarande Norge får ta sig an tvåan i Sveriges grupp, Frankrike.
Nederländerna förlorade sin första match i turneringen mot Tyskland, men har sedan vunnit fem raka matcher: mot Polen, Frankrike, Sverige, Serbien och Spanien. Och tycks fortsätta med sitt högklassiga spel.
SVERIGE–TYSKLAND 22–28 (9–12)
Sverige: Nathalie Hagman 4 (4 straffar), Jenny Alm 4, Isabelle Gulldén 3 (1), Carin Strömberg 2, Louise Sand 2, Anna Lagerquist 2, Emma Ekenman Fernis, Linn Blohm, Jamina Roberts, Hanna Blomstrand, Ida Odén.
Tyskland: Emily Bölk 5, Kerstin Wohlbold 4, Julia Behnke 3, Kim Naidziniacvicius 3 (2), Anne Hubinger 3, Anna Loerper 2, Svenja Huber 2, Lone Fischer 2, Alicia Stolle 2, Saskia Lang, Stella Kramer.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 minuter. Tyskland: 3 x 2 minuter.
Domare: Peter Brunovsky och Vladimir Canda, Slovakien.
Publik: 5 031 (Scandinavium i Göteborg).
Text: Björn Persson