Dam / 3 december 2023

Sverige ryckte i från Senegal

Med hjälp av ett tålmodigt och följsamt försvarsspel kunde Sverige besegra Senegal på söndagskvällen i Scandinavium. Slutresultatet skrevs 18–26 (12–14). I och med segern är Sverige klara för huvudrundan.

– I slutändan orkade de inte riktigt stå upp, kommenterade femmålsskytten Nathalie Hagman.

Sverige kom till söndagens match mot Senegal med en färsk premiärseger i bagaget. Tolvmålsvinsten mot Kina i fredags innebar en blågul drömstart på världsmästerskapet.

Men till skillnad från öppningsmatchen skulle mötet med Senegal bli betydligt mer jämnt och segt. Sverige fastnade i Senegals långsamma tempo och gång på gång fick de tålmodigt stå i långa försvarsspel.

– Vi visste att Senegal ville dra ner på tempot. De är väldigt explosiva när de väl bestämmer sig men de tar det lugnt fram tills dess. Såklart är det väldigt frustrerande när man står där och är fokuserad i duell efter duell, och de till slut skickar upp den i krysset, kommenterade Sofia Hvenfelt efter slutsignal.

Efter 13 spelade minuter var lagen lika på 6. Senegal, som då och då bjöd Sverige på tekniska fel, var effektiva i sina avslut. Inledningsvis hade Johanna Bundsen i den svenska kassen problem med att få tag i bollarna. Bundsens målvaktsspel blev dock bättre och bättre under matchens gång. I andra halvlek släppte hon endast in sex mål.

I halvtid ledde Sverige med 14–12. Mycket tack vare Jenny Carlsons frejdiga anfallsspel samt Sveriges kvicka omställningar.

I andra halvlek skulle det dröja sju minuter innan Sverige gjorde sitt första mål. Lagkaptenen Jamina Roberts satsade utsida två och utökade till 15–13.

Med åtta-sju minuter kvar av kampen gjorde Sverige ett matchavgörande ryck. Daniela de Jong satte dit 21–17 och Senegal hade förtvivlat svårt att komma till klara avslutslägen. Gång på gång försökte de skjuta förbi Bundsen, men den svenska målvakten hade spikat igen. I den 55:e minuten utökade Nathalie Hagman till 22–17. Senegal svarade med time-out.

– I slutändan orkade de inte riktigt stå upp. De spelade mer långsamt för varje minut som gick. Vi fick kämpa stundtals för våra mål men i slutet av andra halvlek släppte det för oss, menade Hagman.

– Jag var ganska säker på att vi skulle vinna, fortsatte Hagman.

De sista fem minuterna blev tämligen odramatiska. Sverige ökade avståndet i målprotokollet och ett tröttkört Senegal hade slut på bränsle. Med 10 sekunder kvar fastställde Hagman slutresultatet till 18–26.

Gruppspelet avslutas på tisdag kväll då Sverige möter Kroatien, som tidigare under söndagen besegrade Kina med hela 39–13. Avkast i matchen mellan Sverige och Kroatien sker klockan 20:30.

– Det finns absolut en del att jobba på för vår del. Kroatien är nog ett lag som spelar lite mer som oss. Men vi borde kunna komma iväg mer i första, andra och tredje fas. Vi ska absolut få igång löpningen på ett bättre sätt och öka utdelningen, avslutade femmålsskytten Hagman.

SENEGAL–SVERIGE 18–26 (12–14)

Senegal: Soukeina Sagna 8, Doungou Camara 2, Hawa Ramatou Ndiaye 2, Raissa Dapina 2, Fanta Keita, Dienaba Sy, Marie Fall, Aminato Cissokho.
Sverige: Jamina Roberts 6, Nathalie Hagman 5, Jenny Carlson 4, Olivia Mellegård 2, Mathilda Lundström 2, Nina Dano 2, Emma Lindqvist 2, Kristin Thorleifsdóttir, Johanna Bundsen, Daniela de Jong.
Målutveckling: 5 min: 2–2, 10 min: 4–5, 15 min: 6–7, 20 min: 6–8, 25 min: 8–10, 30 min: 12–14, 35 min: 13–14, 40 min: 14–16, 45 min: 15–17, 50 min: 17–19, 55 min: 17–22, 60 min: 18–26.