Nyheter

Dam | Herr / 10 maj 2021

Sverige söker dubbla EM med Danmark och Norge

För första gången någonsin går Sverige, Danmark och Norge ihop för att söka arrangör­skapet för EM i handboll. Det handlar om både damernas och herrarnas mästerskap 2026 eller 2028. 

– Alla tre länder siktar på att hålla yttersta världsklass såväl handbolls- som arrangörs­mässigt och har förutsättningar att skapa fantastiska handbollsfester, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB och ansvarig för kandidaturen. 

Det är under namnet Scandinavia Connect som Svenska Handbollförbundet, Norska Handbollförbundet och Danska Handbollförbundet tillsammans ansöker om att få arrangera EM i handboll får både damer och herrar 2026 eller 2028. Målet är att mästerskapen ska andas nytänkande och att möjligheterna som den moderna teknologin kan erbjuda ska genomsyra mästerskapen.

Skandinavien ska koppla ihop den europeiska handbollen och alla dess medlemmar för att hitta nya sätt att utvecklas, nå ny publik och arrangera mer hållbara mästerskap. Slutligen ska Skandinavien förena den europeiska handbollen för en starkare framtid.

Alla tre länder har såväl en enorm handbollspassion som stor erfarenhet av att arrangera internationella mästerskap. Det gemensamma anbudet ger också Europeiska Handbollförbundet möjligheten att deras största handbollsfest kan arrangeras i en av världens mest sammansvetsade regioner. Det är lätt att ta sig till och runt i länderna vilket underlättar för såväl de deltagande lagen som supportrarna.

– Att hitta ännu fler hållbara lösningar för de kommande mästerskapen är avgörande för vår sports framtid. Beslutsamheten att hitta dessa i såväl näringslivet som i samhället är väldigt tydlig i Skandinavien och att sammankoppla vår inställning och erfarenhet av hållbarhetsfrågor med den europeiska handbollen är oerhört viktigt, säger Fredrik Rapp, ordförande för Svenska Handboll-förbundet.

Sverige har stått som värd för åtta mästerskap på seniornivå genom åren: herrarnas VM 1954, 1967, 1993 och 2011, herrarnas EM 2002 och 2020 samt damernas EM 2006 och 2016. Sverige arrangerar också herrarnas VM i januari 2023 tillsammans med Polen och damernas VM i december 2023 tillsammans med just Danmark och Norge.

– Svensk handboll har en tydlig strategi att söka värdskap för de internationella mästerskapen och skapa handbollsfester på hemmaplan. I takt med att mästerskapen växer både deltagarmässigt och organisatorisk samtidigt som vi vill fortsätta att gå i bräschen för hållbarhetsfrågor inom handbollen krävs det nästan att två eller fler länder går ihop och söker mästerskapen tillsammans, säger Stefan Lövgren.

På EHF:s kongress i november kommer medlems-länderna att rösta om arrangörskapet för EM 2026 och 2028.

FÖRSLAG FÖR HERRARNAS EM 2026 ELLER 2028

Gruppspel:
• Två grupper i Sverige (Malmö/Kristianstad)
• Två grupper i Danmark (Herning/Köpenhamn/Århus/Kolding)
• Två grupper Norge (Stavanger/Oslo/Bergen/Trondheim)
Huvudrunda:
• En grupp i Sverige (Malmö/Kristianstad)
• En grupp i Danmark (Herning/Köpenhamn)
Finalspel:
• I Danmark (Herning/Köpenhamn)
Övriga kandidater: 
2026: Även Belarus/Litauen/Polen, Kroatien, Frankrike och Schweiz har aviserat intresse
2028 Även Belgien, Estland, Portugal/Spanien, Kroatien, Frankrike och Schweiz har aviserat intresse

FÖRSLAG FÖR DAMERNAS EM 2026 ELLER 2028

Gruppspel:
• Två grupper i Sverige (Göteborg/Helsingborg)
• Två grupper i Danmark (Herning/Köpenhamn/Århus/Kolding)
• Två grupper Norge (Stavanger/Oslo/Bergen/Trondheim)
Huvudrunda:
• En grupp i Danmark (Herning/Köpenhamn)
• En grupp i Norge (Oslo)
Finalspel:
• I Norge (Oslo)
Övriga kandidater:
2026: Även Ryssland har aviserat intresse
2028: Inga övriga länder har aviserat intresse

Text: Daniel Vandor
Bilden: Senast Sverige arrangerade EM i handboll var 2016 (damer) och 2020 (herrar), foto: Bildbyrån