Nyheter

Dam / 7 maj 2021

Ryde: ”Siktar förstås på att vinna”

Fyra lag gör upp och om slutsegern i European League i helgen – och fyra svenskor är med och spelar om det. 

– Vårt mål var att ta oss hit, men nu när vi är här siktar vi förstås på att vinna också, säger landslagsmålvakten Jessica Ryde. 

Hon kom fram till slut, Jessica Ryde. Efter ratt ha drabbats av covid-19 efter hemresan från VM-kvalet i Ukraina fick målvakten inte tillåtelse att komma in i Tyskland som resten av laget flög via.

I stället fick hon ta sig till rumänska Baia Mare på egen hand. Tåg till Köpenhamn, övernattning där, flyg till Wien, byte till Buakrest, nytt flyg till Cluj och sedan två och en halv timmes taxiresa till Baia Mare.

– Det hade varit skönare om finalhelgen avgjorts i Danmark, säger Ryde och skrattar.

I morgondagens semifinal i European League ställs hon och hennes Herning-Ikast mot ungerska Siofok, en motståndare som hon hyser största respekt för.

– Vi har inte mött dem på länge och de har bytt ut en hel del spelare i laget, så det är svårt att vet exakt var de står. Men ser man till vilka spelare de har så är de ju riktigt bra och utifrån sett så tror jag att de ses som favoriter.

– Men vi är ju inte nöjda bara för att vi har tagit oss dit, utan vi vill så klart vinna.

Ryde är inte enda svenska i helgens finalspel. I den andra halvleken ställs Nathalie Hagman och Nantes mot arrangören Baia Mare där såväl Linn Blohm som Filippa Idéhn spelar. Även Mikaela Mässing tillhör den rumänska klubben men har inte spelat den här säsongen på grund av den korsbandsskada hon snart är tillbaka från.

Oavsett utgång i lördagens semifinaler kommer Ryde alltså att ställas mot minst en svenska på söndag.

– Vi är ju vana att möta svenska spelare i ligan så på så sätt är det inte så annorlunda, men man känner ju till dem bättre än deras lagkamrater. Både Nathalie och Linn är ju jättebra spelare och svåra att ställas mot. Det blir ett sorts dubbelspel. Jag vet ju hur de tycker om att avsluta, men de vet ju också hur jag brukar göra.

Samtliga fyra semifinallag i European League vann sina grupper och alla fyra vann också båda kvartsfinalmatcherna. Hemma i Danmark har Herning-Ikast också imponerat och vann sin slutspelsgrupp efter att ha krossat regerande mästaren Team Esbjerg i den sista omgången. Det blev seger med hela 31–21 på bortaplan för en knapp vecka sedan och nu ställs laget mot Carin Strömbergs Viborg i semifinalen.

– Vi var underdogs i båda matcherna mot Esbjerg, men har verkligen spelat för varandra. Vi har en härlig harmoni och avslappnad stämning i laget och det kommer vi uppenbarligen långt på.

Sett över hela säsongen, hur nöjd är du med insatserna från både laget och dig? 

– Jag tycker att vi har många duktiga spelare och tycker att vi ska vinna många matcher. Sedan hade vi en liten svacka i januari och då börjar i alla fall jag att fundera hur långt vi kunde gå, men sedan har vi fått det att klaffa igen och det är bara vi själva som kan stoppa oss från att gå långt. Jag är jättestolt att spela i det här laget.

– För egen del tycker jag också att det har gått bra även om det är svårt att utvärdera sig själv. Jag tycker att hösten var bra, men att det var upp och ner och jag var lite svajig ett tag i början av året. Nu tycker jag att det har gått bättre igen och jag har fått en större roll både här och i landslaget och som tvingar mig att ta mer ansvar och prestera mer.

Ryde har hittills den här säsongen en imponerande räddningsprocent i spelet i ligan och slutspelet på 38,9, en siffra som bara två andra målvakter slår.

– Vi har en hög nivå på våra träningar och jag utmanas konstant, så jag måste göra det bra hela tiden. Sedan är det också en trygghet att vi har två bra målvakter, den fördelen har inte alla lag i Danmark. Hon många andra finns det en uttalad förstamålvakt medan jag och Sabine (Englert) delar mer på speltiden.

Hur mycket hinner du tänka på OS i sommar? 

– Det är klart att det finns i tankarna och att jag drömmer om att få åka till Japan igen. Det finns verkligen mycket att se fram emot de kommande månaderna. Men just nu känns det fortfarande som att det är nästa kapitel och att jag inte är färdig med det här kapitlet än. Vi ska avsluta European League och ligan, sedan hoppas jag vara med och slåss om en OS-plats.

EUROPEAN LEAGUE – FINAL 4

Lördag:
14.45: Nantes Atlantique HB–CS Minaur Baia Mare
18.00: Siofok KC–Herning-Ikast Håndbold
Söndag:
14.45: Bronsmatch
18.00: Final
Matcherna sänds på Viaplay

DANSKA LIGAN

Slutspelsgrupp 1: 1) Herning-Ikast Håndbold, 11 poäng, 2) Team Esbjerg, 10 poäng, 3) Köpenhamn Håndbold, 4 poäng, 4) Silkeborg-Voel KFUM, 2 poäng
Slutspelsgrupp 2: 1) Odense Håndbold, 9 poäng, 2) Viborg HK, 9 poäng, 3) Århus United, 5 poäng, 4) Nykøbing Falster HK, 4 poäng
Semifinaler: Herning-Ikast Håndbold–Viborg HK (start 12 maj), Odense Håndbold–Team Esbjerg (start 11 maj)

Kvalgrupp: 1) Ajax Köpenhamn, 10 poäng, 2) Randers HK, 5 poäng, 3) Holstebro Håndbold, 4 poäng, 4) Skanderborg Håndbold, 4 poäng, 5) Horsens Håndbold, 3 poäng
Avgörande kval: Horsens Håndbold–Sønderjyske (start 9 maj)

Målvaktsligan i danska ligan (grundserie+slutspel/kvalspel):
1) Althea Reinhardt, Odense Håndbold, 39,6%
2) Rikke Granlund, Team Esbjerg, 39,3%
3) Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold, 38,9%
5) Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold, 35,5%
8) Martina Thörn, Århus United, 34,8%
10) Nora Persson, Århus United, 34,7%
20) Emma Friberg, Viborg HK, 31,3%
22) Louise Pettersson, Ajax Köpenhamn, 29,2

Skytteligan i danska ligan (grundserie+slutspel/kvalspel):
1) Kristina Jørgensen, Viborg HK, 230
2) Stine Skogrand, Herning-Ikast Håndbold, 188
3) Mathilde Neesgaard, Århus United, 160
5) Kristin Thorleifsdóttir, Randers HK, 156
8) Melissa Petrén, Horsens Håndbold, 153
14) Johanna Westberg, Nykøbing Falster HK, 136
18) Jenny Carlson, Holstebro Håndbold, 125

FLER TV-MATCHER MED LANDSLAGSSVENSKAR

Fredag:
18.00: IK Sävehof–H65 Höör
Sänds på Sportkanalen & C More
Femte och avgörande SM-semifinalen och hela elva spelare som var med i någon av de två VM-kvalmatcherna mot Ukraina är aktuella här: Mathilda Lundström, Jamina Roberts, Nina Dano, Nina Koppang och Linnea Pettersson i Sävehof och Emma Lindqvist, Emma Rask, Isabelle Andersson, Victoria LarssonEvelina Källhage och Amelia Lundbäck i gästande H65 Höör.

Lördag: 
18.30 Bergischer HC–SC Magdeburg
Sänds på Viaplay
Efter ett långt karantänuppehåll var Bergischer, med Max Darj och Linus Arnesson, tillbaka i match igen i förrgår och vann med 32–22 borta mot Essen. Nu väntar svenskmöte med SC Magdeburg där Daniel Pettersson och Tobias Thulin finns.

Söndag: 
13.30: Füchse Berlin–THK Kiel
Sänds på Viaplay
Niclas Ekbergs
och Oskar Sunnefeldts Kiel leder Bundesliga på målskillnad efter att SG Flensburg-Handewitt i veckan tappade poäng. Tuff bortamatch väntar mot Valter Chrintzs Füchse Berlin som tidigare i veckan bortaslog Rhein-Neckar Löwen.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån