Nyheter

Herr / 6 maj 2021

Sverige mot regerande mästaren i EM

Förra veckan blev Sverige klart för EM i Ungern och Slovakien – i dag lottades grupperna. Vi ställs mot regerande europamästaren Spanien, Tjeckien och Bosnien & Hercegovina i Bratislava i januari. 

Spanien har spelat tre EM-finaler i rad och efter silvret 2016 vann de såväl 2018 (mot Sverige) som 2020 och blir därmed en tuff motståndare för Sverige i gruppspelet i vinterns EM. De två övriga motståndarna är Tjeckien och Bosnien & Hercegovina. Det står klart efter lottningen i Budapest i dag.

I egenskap av regerande mästare behövde inte Spanien kvala till kommande EM-slutspel medan Sverige gick rent i sin grupp efter att ha besegrat Montenegro, Rumänien och Kosovo två gånger vardera.

Tjeckien tog sig till EM genom att sluta tvåa på sju poäng på de sex kvalmatcherna. Därmed var laget tre poäng bakom Ryssland men två före Ukraina och fem före Färöarna (som de fick stryk mot på bortaplan). Bosnien & Hercegovina gick vidare som en av de bästa grupptreorna i kvalet efter att ha tagit fyra poäng på sex matcher.

Förbundskaptenen Glenn Solberg säger så här efter lottningen:

– Spanien är varit ett av de absolut bästa lagen i världen de senaste tio åren och blir förstås en oerhört svår motståndare. Tjeckien läste vi in oss på inför VM, men de kunde aldrig komma till Egypten så vi har inte mött dem på länge. Bosnien & Hercegovina har en fantastiskt bra målvakt i Benjamin Buric och liksom andra Balkanländer spelar de med stort hjärta och är svåra att möta när de har medgång.

– Målet är förstås att ta oss vidare till huvudrundan, sen kan vi bara spekulera just nu vilka vi i sådana fall kommer att få möta och huvudrundor i EM brukar vara otroligt tuffa. Men EM är fortfarande långt bort, just nu ligger allt fokus på OS och de fem motståndare vi ställs mot i gruppspelet där.

De två bästa lagen från varje grupp går vidare till huvudrundan och Sveriges grupp korsas där med grupperna D (Tyskland, Österrike, Belarus, Polen) och F (Norge, Ryssland, Slovakien, Litauen).

EM 2022

Datum: 13–30 januari 2022
Värdnationer: Ungern och Slovakien
Antal lag: 24
Grupp A (Debrecen): Slovenien, Danmark, Nordmakedonien, Montenegro
Grupp B (Budapest): Portugal, Ungern, Island, Nederländerna
Grupp C (Szeged): Kroatien, Serbien, Frankrike, Ukraina
Grupp D (Bratislava): Tyskland, Österrike, Belarus, Polen
Grupp E (Bratislava): Spanien, Sverige, Tjeckien, Bosnien & Hercegovina
Grupp F (Kosice): Norge, Ryssland, Slovakien, Litauen
De två bästa lagen grupp A–C går till huvudrundan i Budapest, de två bästa lagen i grupperna D–F går till huvudrundan i Bratislava. De två bästa lagen i huvudrundan går till semifinal i Budapest, treorna spelar match om femtepris. 

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyråm