Nyheter

Landslaget / 5 maj 2021

15 spelare kallade till till ligalandslaget

Det blir fokus på fysisk träning när damernas förbundskapten Tomas Axnér samlar 15 framtidsspelare på Bosön 28–30 maj. 

Förbundskaptenen Tomas Axnér har ett OS med damlandslaget att se fram emot i sommar, men jobbar också parallellt med framtidens landslagsspelare. I slutet av månaden har han ett läger på Bosön med ligalandslaget.

Initiativet med ligalandslag startade 2017 med mål och förhoppningar om att minska glappet mellan A-och U-landslag och en mängd spelare på både dam- och herrsidan har tagit vägen från ligalandslagen till att slå sin in i seniorlandslagen.

Till lägret på Bosön har Tomas Axnér kallat 15 spelare, varav 14 av dem den här säsongen har spelat i SHE. Den 15:e, Nora Persson, har delat på målvaktssysslan med Martina Thörn i danska Århus United som var med i det danska slutspelet.

Fyra av spelarna fick också chansen att debutera i A-landslaget för två veckor sedan när Sverige på några timmar fick kalla in ett nytt landslag till den avgörande VM-kvalmatchen mot Ukraina på grund av utbredd covid-19-smitta i befintliga truppen. Rebecca Nilsson (Skuru IK), Victoria Larsson (H65 Höör, bilden), Vilma Matthijs Holmberg (Skuru IK) och Nina Koppang (IK Sävehof) fick då dra på dig den blågula tröjan och ta Sverige till VM.

Bland de uttagna finns också fyra stycken spelare födda 2002. Förutom Koppang, som smällde in fem bollar i landslagsdebuten, är Charité Mumbongo (Kungälvs HK), Tyra Axnér (Lugi HF) och Thea Blomst (IK Sävehof) uttagna.

– För ett år sedan hade vi ett läger med A-landslaget på Bosön där huvudpunkten var inspiration kring fysisk träning och där vi testade spelarna utefter vår fysprofil. De spelare som var med den gången är inte med här, men vi har kallat 15 spelare som vi är nyfikna på inför framtiden och som haft viktiga roller i sina respektive klubblag under säsongen, varav fyra stycken tillhör det U19-landslag som i sommar ska spela EM. Vi kommer här att jobba med lyftteknik och erbjuda spelare föreläsningar kopplat till träning och återhämtning, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Nästa samling för A-landslaget är ett OS-förberedande läger på Playitas 10–17 juni.

SAMLING MED LIGALANDSLAGET 28–30 MAJ

Målvakter:
Nora Persson, Århus United (Danmark)
Josefine Hultberg Dahlgren, VästeråsIrsta HF
Rebecca Nilsson, Skuru IK
Vänstersex: 
Victoria Larsson, H65 Höör
Linn Hansson, BK Heid
Mittsex: 
Vilma Matthijs Holmberg, Skuru IK
Olivia Löfqvist, Lugi HF
Thea Blomst, IK Sävehof
Högersex: 
Ida Gullberg, H65 Höör
Vänster- och mittnio: 
Elma Örtemark, Skövde HF
Charité Mumbongo, Kungälvs HK
Tyra Axnér, Lugi HF
Fanny Elovson, Skövde HF
Högernio:  
Malin Sandberg, H65 Höör
Nina Koppang, IK Sävehof

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg Mattisson