Nyheter

Dam / 23 februari 2017

Premiär för damernas ligalandslag

Samtidigt som A-landslaget samlas för träningsmatcher mot Tyskland i mars är det premiär för damernas ligalandslag. 16 spelare med potential för att bli framtida landslagsspelare samlas under ledning av Frenne Båverud.

För att minska glappet mellan ungdomslandslagen och A-landslaget startar under våren ligalandslag på såväl dam- som herrsidan, en satsning som görs möjlig tack vare medel från Riksidrottsförbundet och affärsnätverket Framtidslandslaget.

I samband med de ordinarie landslagsuppehållen kommer ligalandslagen att samlas för träningar och matcher och först ut är damerna. Den 13 mars, samma dag som A-landslaget träffas i Göteborg inför dubbellandskamperna mot Tyskland, samlas ligalandslaget för första gången.
Frenne Båverud, förra säsongen utsedd till årets tränare i elitserien, kommer att leda laget under tre dagar där två av passen kommer att genomföras tillsammans med A-landslaget.
Av de 16 uttagna spelarna kommer 15 stycken från SHE.

– Det är jättekul att vi får den här möjligheten att även ha ett ligalandslag där vi kan hjälpa spelarna att utvecklas och förberedas för A-landslaget så att startsträckan när de når dit går både snabbare och smidigare. Frenne är en skicklig tränare och kommer att leda laget åtminstone under den här första samlingen, säger förbundskaptenen Henrik Signell som är ansvarig även för ligalandslaget.

– Det finns många stora talanger inom svensk handboll och jag är övertygad om att vi kommer att få se flera av de här spelarna i A-landslaget framöver.

Inga matcher kommer att spelas under den här samlingen, men framöver kommer både damernas och herrarnas ligalandslag matchas mot internationellt motstånd.

– Vi har jobbat i många år för att hitta lösningar och möjligheter för att få permanenta ligalandslag på både dam- och herrsidan. Det här är en nödvändig satsning för att vi även framöver ska kunna vara med och slåss om medaljer på de internationella mästerskapen, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

Herrarnas ligalandslag, som kommer att tränas och coachas av Dennis Sandberg, samlas för första gången i början av maj, i samband med att A-landslaget spelar dubbla EM-kvalmatcher mot Ryssland.

TRUPPEN TILL LIGALANDSLAGETS LÄGER I GÖTEBORG 13–15 MARS

Målvakter:
Hanna Daglund, Skuru IK
Jessica Ryde, H65 Höör
Vänstersex: 
Caroline Månsson, Kristianstad HK
Kristin Ullén, IF Hellton Karlstad
Högersex: 
Janita Svenheden, BK Heid
Mathilda Lundström, Skuru IK
Mittsex: 
Johanna Forsberg, BK Heid
Sofia Hvenfelt, H65 Höör
Nio meter: 
Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK
Sara Johansson, Skövde HF
Elinore Johansson, Lugi HF
Ebba Engdahl, Lugi HF
Ellenor Nilsson Åström, VästeråsIrsta HF
Maria Adler, Odense Håndbold
Cassandra Tollbring, H65 Höör
Melissa Petrén, Lugi HF

Text: Daniel Vandor
Bilden: Cassandra Tollbring, H65 Höör, är en av de uttagna spelarna till det nya ligalandslaget som samlas i Göteborg den 13 mars. Foto: Bildbyrån.