Nyheter

Herr / 3 maj 2021

Sverige i andra seedningsgruppen inför EM-lottningen

Förra veckan blev Sverige klart för EM i Ungern och Slovakien och på torsdag lottas grupperna. Inför den har Sverige placerats i seedningsgrupp två. 

I och med segern mot Rumänien i onsdags blev Sverige som ett av de första lagen klart för EM och i fredags säkrades gruppsegern i och med storvinsten borta mot Montenegro. Kosovo besegrades sedan i Alingsås i går och Sverige blev tillsammans med Tyskland enda lag att gå genom gruppspelet utan att tappa poäng.

Fyra av de åtta gruppsegrarna gör inför lottningen europamästaren Spanien och vicemästaren Kroatien sällskap i den första seedningsgruppen och övriga fyra gruppettor, däribland Sverige och Danmark, gör värdnationen Ungern sällskap i den andra. Prestationerna i EM 2020 användes för att för att placera gruppettorna från kvalet i första respektive andra seedningsgrupp.

Arrangörerna har inför lottningen fått placera ut ett lag i varje stad (två i Bratislava då två grupper avgörs där). Slovenien kommer att spela i Debrecen, Ungern i Budapest, Kroatien i Szeged, Tyskland och Tjeckien i Bratislava och Slovakien i Kosice.

Sverige kan därmed inte hamna i Budapest i gruppspelet då Ungern är i samma seedningsgrupp. Förutom Ungern kan Sverige heller inte ställas mot Ryssland, Danmark, Serbien eller Österrike i det inledande gruppspelet.

24 lag deltar i EM och de två bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan där grupperna A–C slås ihop och grupp D–F gör detsamma. Grupperna i huvudrundan avgörs i Budapest och Bratislava och finalspelet äger rum i Budapest.

Lottningen äger rum klockan 17.00 torsdagen den 6 maj och sänds på Facebook och Youtube.

SEEDNINGSGRUPPER INFÖR LOTTNINGEN

Seedningsgrupp 1: Spanien, Kroatien,  Norge, Slovenien, Tyskland, Portugal
Seedningsgrupp 2: Sverige, Ungern, Ryssland, Danmark, Serbien, Österrike
Seedningsgrupp 3: Slovakien, Belarus, Island, Tjeckien, Frankrike, Nordmakedonien
Seedningsgrupp 4: Nederländerna, Montenegro, Ukraina, Polen, Bosnien & Hercegovina, Litauen

EM 2022

Datum: 13–30 januari 2022
Värdnationer: Ungern och Slovakien
Värdstäder: Budapest, Szeged, Debrecen, Bratislava, Kosice
Antal lag: 24