Nyheter

Herr / 30 april 2021

Sverige imponerade i Podgorica

Det svenska segertåget rullar vidare. Efter onsdagens seger i Rumänien säkrade Glenn Solbergs mannar gruppsegern i Podgorica.
– Jag är verkligen imponerad över vår prestation. Det var en otrolig handbollsmatch, säger förbundskaptenen efter Sveriges femte raka vinst i EM-kvalet.

Det svenska herrlandslaget är obesegrade i EM-kvalet. Under valborgsmässoafton i Podgorica kom gruppspelets femte raka seger.

Med EM-biljetten redan i hamn var siktet inför fredagskvällen inställt på gruppsegern. En poäng borta mot Montenegro räckte för att säkerställa förstaplatsen i kvalgruppen.

Albin Lagergren var snabbast ur startgropen och belönades tidigt för sin stora löpvilja. Högernian noterades för flertalet kontringsmål i första halvlek och var en av många lysande stjärnor i det svenska laget.

– Albin gjorde en kanonmatch igen. Bakåt blir jag bara mer och mer imponerad av honom. Det är kul att se hur han hjälper treorna. Framåt har han en stor handbollshjärna och är teknisk med boll. Jag är väldigt imponerad idag, sade förbundskapten Glenn Solberg efter slutsignal.

En svettig första halvlek slutade 19–15 till Sverige. Precis som i onsdagsmatchen mot Rumänien var de blågula omställningarna oerhört svårstoppade. Utöver Albin Lagergren var Hampus Wanne på hugget.

Första missen från Wanne kom i den 39:e minuten då han jagade sitt nionde mål för kvällen. Totalt blev det elva strutar från vänsterkanten vilket räckte till att bli målbäst i Blågult.

– Vi löpte och löpte vilket var roligt att se. Vi följde det vi snackade om inför matchen. Jag är verkligen imponerad över vår prestation. Det var en otrolig handbollsmatch, fortsatte Solberg.

I den andra halvleken fortsatte Sverige att trycka på i kontring. Försvarsspelet var ännu bättre vilket gav målvakt Mikael Aggefors goda förutsättningar för att lyckas med sin uppgift.

– Det var ett professionellt arbete från oss idag. 2017 när jag senast var med landslaget i Montenegro förlorade vi. Detta var den svåraste uppgiften i EM-kvalet. Så jag är verkligen nöjd på sättet vi vann på. Det var komfortabelt till slut, sade Aggefors som endast släppte in sju mål i andra halvlek.

Din eller försvarets förtjänst?

– Både och. Det är en klyscha men så är det. I första halvlek fanns det mer att önska från både mig själv och försvaret, svarade Aggefors som vaktade buren i samtliga 60 minuter.

Anfallsmässigt nådde Sverige upp i 34 mål totalt. Tre fler än onsdagens bortamatch mot Rumänien. Glenn Solberg förklarade efter slutsignal vad som stämde så bra i offensiven.

– De sista 50 minuterna hade vi en bra intensitet bakåt. Det hjälpte kontringsspelet. Men jag tycker alla spelare gjorde bra i från sig. Det var väldigt svårt att försvara sig mot oss idag. Vi spelade mycket brett i banan men även lite varierat. Det var en riktigt bra laginsats.

Med drygt fem minuter kvar att spela såg Felix Claar till att Sverige gick upp i tvåsiffrig ledning. Kort därefter var 21–32 ett faktum efter kontring av Lucas Pellas.

En kort stund senare fastställdes slutresultatet till 22–34. En lyckad kväll i Podgorica med andra ord.

På söndag avslutas EM-kvalet. För Sverige som nu är klar gruppetta väntar hemmamatch mot Kosovo. Tid för avkast är 18.00 i Estrad Alingsås.

Mikael Aggefors som spelade i Alingsås HK mellan 2009 och 2016 ser fram emot sin återkomst:

– Det ska bli väldigt roligt. Det blir första gången jag spelar där sedan jag flyttade för snart fem år sedan. Jag ser fram emot att spela på det blåa snabba golvet igen. Jag hade sju bra år i Alingsås. Det ska bli häftigt att komma tillbaka.

Glenn Solberg delar Aggefors entusiasm om att avsluta EM-kvalet på hemmaplan.

– Det ska bli jättekul att komma hem till Sverige och spela hemmamatch. Jag ser fram emot matchen mot Kosovo, avslutade förbundskaptenen.

MONTENEGRO–SVERIGE 22–34 (15–19)
Montenegro: Vasko Sevaljevic 6, Nemanja Grbovic 4, Branko Vujovic 3, Vladan Lipovina 2, Aleksandar Glendza 2, Milos Bozovic 2, Filip Vujovic, Marko Lasica, Nebojsa Simovic.
Sverige: Hampus Wanne 11, Daniel Pettersson 5, Albin Lagergren 5, Lukas Sandell 3, Lucas Pellas 3, Anton Lindskog 2, Niclas Ekberg, Fredric Pettersson, Jonathan Carlsbogård, Jim Gottfridsson, Felix Claar.
Målutveckling: 5 min: 2–3, 10 min: 6–5, 15 min: 8–8, 20 min: 10–11, 25 min: 12–15, 30 min: 15–19, 35 min: 17–22, 40 min: 17–23, 45 min: 18–27, 50 min: 20–28, 55 min: 21–31, 60 min: 22–34.
Utvisningar, Montenegro: 2 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Boris Mandak & Mario Rudinsky, Slovakien.
Publik: – (Bemax Arena, Podgorica).

EM 2022

Datum: 13–30 januari 2022
Värdnationer: Ungern och Slovakien
Värdstäder: Budapest, Szeged, Debrecen, Bratislava, Kosice
Antal lag: 24
Direktkvalificerade lag: Ungern, Slovakien, Spanien (europamästare) och Kroatien (vice europamästare)
Övriga klara länder genom kval: Tyskland, Serbien, Sverige, Ryssland, Nordmakedonien, Danmark
Kvalspel: Ettorna och tvåorna i de åtta kvalgrupperna, samt de fyra bästa treorna går till EM

Grupp 1: Frankrike, Serbien, Belgien, Grekland
Grupp 2: Tyskland, Österrike, Bosnien & Hercegovina, Estland
Grupp 3: Tjeckien, Ryssland, Ukraina, Färöarna
Grupp 4: Island, Portugal, Litauen, Israel
Grupp 5: Slovenien, Nederländerna, Polen, Turkiet
Grupp 6: Norge, Vitryssland, Lettland, Italien
Grupp 7: Danmark, Nordmakedonien, Schweiz, Finland
Grupp 8: Sverige, Montenegro, Rumänien, Kosovo

Grupp 8:
4 november: 
Montenegro–Kosovo 32–25
5 november: Sverige–Rumänien 33–30
8 november: Kosovo–Sverige 16–30, Rumänien–Montenegro, 36–27
9 mars: Sverige–Montenegro 27–24
10 mars: Kosovo–Rumänien 23–23
14 mars: Rumänien–Kosovo 25–30
28 april: Rumänien–Sverige 23–31, Kosovo–Montenegro 22–27
30 april: Montenegro–Sverige 22–34
2 maj: Sverige–Kosovo (18.00, Estrad Alingsås), Montenegro–Rumänien (18.00)
Tabell:
1) Sverige, 5 matcher, 10 poäng, +40
2) Montenegro, 5 matcher, 4 poäng, –12
3) Rumänien, 5 matcher, 3 poäng, –7
4) Kosovo, 5 matcher, 3 poäng, –21
Alla resultat och tabeller

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån