Nyheter

Herr / 30 april 2021

Gottfridsson: ”Jag vill bli ännu bättre”

Han utsågs till VM:s bästa mittnia i januari – och har fortsatt att leverera på den allra högsta nivån sedan dess. Jim Gottfridsson är bättre än någonsin just nu. 

– Det ligger extremt mycket hård träning bakom, säger den svenska spelmotorn inför kvällens EM-kvalmatch mot Montenegro. 

Vilken säsong han har gjort hittills, Jim Gottfridsson. Med landslaget har han varit med och vunnit samtliga fyra EM-kvalmatcher, lett Sverige till VM-silver, tagit plats i turneringens all star team och säkrat den svenska OS-biljetten. Med SG Flensburg-Handewitt är han kvar i kampen om Champions League-titeln, leder Bundesliga och är överlägsen i assistligan.

127 målgivande passningar är hela 22 fler än tvåan Sander Sagosen (Kiel) och 40 fler än trean Andy Schmid (Rhein-Neckar Löwen). I förra veckans segermatch mot Ludwigshafen, där Gottfridsson gjorde nio mål och fem assist, slog han också Bundesligarekord i HPI, en tysk motsvarighet till det svenska MEP-systemet som poängsätter spelarnas prestationer på planen.

Så sent för några dagar sedan utnämndes han också av Sportbladets Johan Flinck till världens just nu bästa handbollsspelare, något som också bland annat det danska handbollsoraklet Rasmus Boysen, danska experten Bent Nyegaard och Handball-Planets Zika Bogdanovic skrev under på.

– Det är klart att det värmer i hjärtat, men det är ju så att man sätter sig ner och är nöjd med och börjar slappna av. Det gäller att försöka hålla sig ödmjuk. Men det är klart att man som liten grabb, när man ville satsa på handbollen, drömde om att få vara med på den här nivån, spela de här matcherna och nämnas bland de stora namnen, säger Gottfridsson.

– Främst ger det ju mer bensin, gör att jag vill bli ännu bättre och fortsätta prestera oavsett vilka vi möter.

Varför går det så bra just nu? 

– Det handlar mycket om förtroende från tränarna. Mitt sätt att spela handlar till stor del om att ta risker i passningsspelet och just nu klarar det och då kommer ju också självförtroendet. Sen ska man ska heller inte underskatta att det ligger extremt mycket hård träning bakom. Under coronapausen förra året tränade jag extremt hårt, det tror jag många gjorde. Men Det har gjort att jag känt mig i bra form hela säsongen.

På vänsterkanten i såväl klubb- som landslaget finns Hampus Wanne, som också tog plats i VM:s all star team. Det är ingen hemlighet att de trivs tillsammans både på och utanför planen.

– Vi har spelat tillsammans i klubblaget i åtta år så det är klart att vi har hittat ett fantastiskt samarbete. Det är en oerhört duktig spelare och jag kan hans rörelsemönster, vet hur jag ska hitta honom. Sedan väntar jag ju fortfarande efter åtta år på att en gång på en passning från honom (skratt).

EM-biljetten säkrades i samband med segermatchen mot Rumänien i förrgår.

– Jag tycker att vi gjorde det bra över 60 minuter och vi fick många kontringar. Vi hittade kanske inte tajmingen första kvarten och lagen kände på varandra, men sedan spelade vi stabilt och ledde med sju i halvtid och var uppe i en betryggande ledning i andra. Vi visste att vi har en tuff vecka framför oss, så vi spelade kanske mer av matchen på slutet i stället för att ösa på i varje duell.

Innan den avslutande EM-kvalmatchen mot Kosovo i Alingsås på söndag är det klockan 18.00 i kväll det dags att ta sig an Montenegro i Podgorica. En svensk poäng säkrar gruppsegern.

– Vi vill förstås vinna gruppen. Vi vill vinna varje handbollsmatch vi spelar, sen har vi respekt för Montenegro. Det är ett obekvämt motstånd med bland annat Sverigebekantingen Nebojsa Simic i målet som kan stänga helt. Sedan har de ju (Vasko) Sevaljevic och (Branko) Vujovic på nio meter. De spelar extremt fysiskt och det handlar för oss om att inte gå i fälla och bli nedbrutna.

Hur speciellt är det för dig att kvala in till och spela mästerskap? 

– Det är ju de stora matcherna man vill spela, slåss om de tunga titlarna i både klubblaget och landslaget och jag har haft tur som har fått spela både EM-, VM-finaler och Champions League-finaler. Och OS, även om om det var ett stort misslyckande 2016, där ser jag ju verkligen fram emot att få revansch både för mig själv och laget. Det är häftigt att vi tar oss till alla mästerskap numera, det har ju inte alltid varit en självklarhet.

EM-kvalmatchen mot Montenegro i kväll sänds på TV6 och Viaplay.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån