Dam / 5 mars 2022

Sverige sprang hem två poäng

Sverige bjöd på ett kontringskalas hemma mot Serbien i EM-kvalet. Inför ett fullsatt Ystad Arena vann man övertygande 33–25 (17–14).

– Det blev en match med högre tempo jämfört med den i torsdags, sade förbundskapten Tomas Axnér till SVT efter slutsignal.

Det var läge för revansch när Sverige gästades av Serbien under lördagen. Torsdagens tremålsförlust mot just Serbien kom på resande fot. Men inför fullsatta läktare hemma i Ystad tänkte Sverige sätta sin egen prägel på matchen.

En hel del fokus låg på att överlista Serbiens målvakt Jovana Risovic. Efter blott fem minuter hade Sverige gjort fyra mål.

– Vi har ett betydligt bättre anfallsspel idag än i torsdags, kommenterade Linn Blohm i paus till SVT.

I paus ledde Sverige med 17–14. Men ett disciplinerat, effektivt och mittcentrerat serbiskt anfallsspel gav Sveriges förbundskaptener en del att prata om i halvtidsvilan. Bland annat tog Serbien ledningen med 11–10 en bit in i första halvlek.

– Vi är fantastiskt nöjda med vårt omställningsspel. Men vi har saker vi behöver förbättra defensivt, som Johanna Wiberg uttryckte det precis inför andra halvlekens start.

Om första halvleken lämnade en del att önska var Sveriges prestation i andra halvlek fläckfri.

Jessica Ryde gjorde en gedigen insats mellan stolparna och var en många glädjeämnen i matchens andra akt.

Framåt klev Jenny Carlson och Jamina Roberts fram. Duon på nio meter rev upp stora hål i Serbiens försvar och gjorde 14 mål tillsammans.

– Jag tycker vi kom med en helt annan fart idag än i torsdags. Det här är vårt riktiga jag, menade Carlson som fortsatte:

– Det gick bättre både för mig och hela laget.

Efter en drös kontringsmål under matchens sista tio minuter kunde Sverige segla i från till en riktig stor segermarginal. När slutsignalen ljöd inne i Ystad Arena var Sverige segrare med 33–25 (17–14).

– Det hjälper till med den här atmosfären. Det blev en match med högre tempo vilket passar oss bra. Vi sprang i från ett tröttkört Serbien. Vi gjorde läxan, menade Tomas Axnér efter matchen.

De två poängen innebär att de svenska damerna utökar sin ledning i EM-kvalgrupp 6. Därmed är de ytterst nära att säkra sin plats i EM 2022 som spelas i Montenegro, Nordmakedonien och Slovenien i november.

Nästa match för Sverige spelas den 20 april. Då väntar bortamatch mot Island.

SVERIGE–SERBIEN 33–25 (17–14)
Sverige: Jamina Roberts 8, Jenny Carlson 6, Linn Blohm 5, Nina Dano 4, Nathalie Hagman 4, Olivia Mellegård 2, Carin Strömberg, Elin Hansson, Emma Lindqvist, Ida Gullberg.
Serbien: Jelena Agbaba 4, Jovana Kovacevic 3, Sanja Radosavljevic 3, Jelena Lavko 3, Andela Janjusuvic 3, Marija Petrovic 3, Natasa Lovric, Kristina Liscevic, Jelena Trifunovic, Jovana Stojilkovic, Tamara Radojevic.
Målutveckling: 5 min: 4–2, 10 min: 6–4, 15 min: 8–8, 20 min: 11–11, 25 min: 15–12, 30 min: 17–14, 35 min: 19–16, 40 min: 23–17, 45 min: 25–19, 50 min: 27–20, 55 min: 29–23, 60 min: 33–25.