Nyheter

Dam / 15 december 2018

Sverige ställs mot Slovakien i VM-kvalet

I går avslutades EM i Frankrike för svensk del, i dag blev det klart vilket land Sverige ställs mot i kvalet för att ta sig till VM i Japan nästa år. Slovakien står för motståndet i ett dubbelmöte i sommar.

• • •

Sverige slutade sexa i EM efter att bland annat ha kryssat mot regerande världsmästaren Frankrike, slagit regerande OS-mästaren Ryssland och sedan förlorat matchen om femtepris mot senaste europamästaren, Norge.

Nästa mästerskap på damsidan är VM som spelas i Japan 29 november–15 december nästa år. Europa har tolv platser i mästerskapet, förutom Frankrike som är direktkvalificerat tack vare VM-segern i fjol.

Tre av dessa platser har delas ut under EM till semifinallagen Ryssland, Rumänien och Nederländerna. Återstående platser utses efter ett kval bestående av nio stycken dubbelmöten runt månadsskiftet maj/juni.

I dag har kvalet lottats i Paris och Sverige, som seedades i lottningen, får möta Slovakien. Sverige börjar hemma 31 maj–2 juni och returen spelas på bortaplan 4–6 juni.

Förbundskaptenen Henrik Signell kommenterar lottningen så här:

– Även om det är ett år kvar så började vi redan när vårt EM-äventyr tog slut i går att börja prata om VM i Japan. Spelarna älskar att att spela mästerskap och vi kommer att göra allt för att ta oss dit. Slovakien är ingen dålig motståndare, men jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna besegra dem och kvalificera oss för VM.

LÄNDERNA SOM REDAN ÄR KLARA FÖR VM 2019
Värdnation:
Japan
Världsmästare: Frankrike
Sydamerika: Brasilien, Argentina
Asien: Kina, Kazakstan, Sydkorea
Oceanien: Australien
Afrika: Senegal, Angola, Kongo-Kinshasa
Europa: Ryssland, Nederländerna, Rumänien
Ett lag från Nord- och Centralamerika (avgörs i maj) och nio lag från Europa tillkommer

EUROPEISKT PLAYOFF TILL VM I JAPAN
Kroatien–Tyskland
Danmark–Schweiz
Sverige–Slovakien
Vitryssland–Norge
Serbien–Polen
Tjeckien–Montenegro
Makedonien–Slovenien
Österrike–Ungern
Spanien–Island