Nyheter

Dam / 17 december 2018

Sveriges VM-kval mot Slovakien inviger Karlskronas nya arena

I lördags lottades Slovakien fram som motståndare för damlandslaget i kvalet till VM i Japan. Sverige inleder hemma i Karlskrona i månadsskiftet maj/juni där stadens nya idrotts- och eventarena samtidigt invigs.

• • •

EM har nyss avslutats och de sjätteplacerade svenska damerna hann inte ens hem innan de fick veta sin kvallottning till nästa mästerskap, VM i Japan 29 november–15 december 2019.

Vid en presskonferens i Paris i lördags föll lotten på Slovakien som svensk motståndare och bästa laget efter dubbelmötet får VM-biljetten i sin hand.
Sverige inleder hemma och matchen kommer att spelas under helgen 31 maj–2 juni i Karlskronas nya arena som då invigs. Returmötet spelas på slovakisk mark 4–6 juni.
– Det är väldigt roligt att få välkomna de svenska och slovakiska handbollslandslagen till Karlskrona och invigningen av Sveriges modernaste handbollsarena. Tillsammans med HIF Karlskrona ska vi se till att matchen håller högsta internationella kvalité, inte bara på planen utan också som arrangemang för publiken och lagen, säger Sandra Bizzozero, kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.
Sverige har mött Slovakien 16 gånger på damsidan och har vunnit tolv och förlorat fyra av matcherna. Senaste mötet lagen emellan var i EM 2014, där Sverige på sin väg till bronset besegrade Slovakien med 31–22 i huvudrundan.
– Det är en motståndare som vi inte vet så mycket om just nu, förutom att de gjorde ett bra förkval där de bland annat slog ut Ukraina. Det ska bli kul att ta oss an dem och det blir häftigt att vara med och inviga den nya arenan i Karlskrona och skriva historia där, säger Anna Lagerquist, som var den som spelade mest av samtliga svenska spelare i den nyss avslutade EM-turneringen.
Exakt matchdatum och tid fastställs inom ett par veckor och biljetterna till matchen släpps senare i vinter.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån