Nyheter

Dam / 3 juli 2021

Sverige starkast i mötet med Ryssland

Damlandslaget fick ett fint kvitto inför stundande OS när Ryssland besegrades i trenationsturneringen i Nederländerna. Efter ledning med 15–13 i halvtid skrevs slutresultatet till 31–28. 

– En väldigt gedigen och bra kollektiv insats, säger förbundskaptenen Tomas Axnér. 

De svenska damerna är just nu i nederländska ’s-Hertogenbosch där tufft motstånd står på schemat i form av regerande olympiska mästaren Ryssland och världsmästaren Nederländerna.

Ryssland går åka hem med två förluster efter att ha tappat en sjumålsledning mot Nederländerna i går (29–30) och och i dag förlorat med 28–31 mot Sverige.

Ryskorna gjorde matchens första mål men det var bara en av två gånger som de var i ledningen. Sverige satte tryck i såväl kontringar som på avkast och straffade Ryssland på ett bra sätt. Sverige gick fram till 10–5, och 12–9 innan Ryssland gjorde fyra raka mål, men sedan avslutade Sverige första halvleken med 3–0 och således 15–13-ledning i halvtid.

– Det är två lag som har tränat tungt, det syntes. Vi hanterade det på ett bra sätt och hade en tydlig ambition att springa och gjorde nio, tio mål på kontringar och snabba avkast, det är jätteviktigt för oss, säger Tomas Axnér.

– Jag är jättenöjd att vi gör 31 mål på Ryssland, men det var också möjligt eftersom det blev så många anfall då matchen gick i högt tempo. Jag tycker också att de lösningar och avtal vi hade pratat om i försvaret funkade bra. Och så hade vi ett riktigt bra kantspel där alla fyra satte sina lägen.

– Sen vill jag lyfta fram Jamina Roberts lite extra, hon var bäst på planen.

Jenny Carlson (bilden), uttagen som högernia till OS och den här turneringen, avlastade Elin Hansson på vänstersex och satte samtliga tre avslut därifrån. Dessutom gjorde hon ytterligare två mål i matchen.

– Jag i princip aldrig spelat där, men var medveten om att jag kanske skulle komma ner där. Där jag får speltid  spelar jag gärna, säger hon efter matchen.

– Det är alltid positivt inför OS att vinna över Ryssland eftersom vi också har dem i gruppen.

I morgon 18.15 avslutas turneringen då Sverige och Nederländerna gör upp om totalsegern.

SVERIGE–RYSSLAND 31–28 (15–13)
Sverige:
Jamina Roberts 6, Nathalie Hagman 5, Jenny Carlson 5, Linn Blohm 4, Mathilda Lundström 4, Emma Lindqvist 3, Elin Hansson 2, Melissa Petrén, Carin Strömberg.
Ryssland: Daria Samochina 5, Antonina Skorobogatjenko 4, Anna Vjachireva 4, Ksenija Makejeva 3, Jekaterina Ilina 2, Jelena Michajlitjenko 2, Polina Vedechina 2, Polina Gorsjkova 2, Julija Managarova, Vladlena Bobrovnikova, Polina Kuznetsova, Anastasija Illarionova.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Ryssland: 2 x 2 min.
Domare: Paul Gaerets & Ruud Gaerets, Nederländerna.
Publik: 100 (Maassport, s’Hertogenbosch, Nederländerna).

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg Mattisson