Dam / 8 december 2016

Sverige till huvudrundan med tre poäng

Sverige nådde inför 5 200 åskådare oavgjort mot Serbien, 30–30 efter underläge 15–18 i paus när grupp A i EM-handbollen avslutades på Hovet i Stockholm. I den tidiga matchen i gruppen vann ett laddat och taggat Spanien över ett för dagen ovanligt lamt Slovenien med klara 30–18 efter 14–5 i paus. Resultaten innebär att Serbien vinner grupp A på fem poäng före Sverige på tre och Spanien på två. Dessa tre avancerar till huvudrundan. Slovenien har spelat färdigt, de blir fyra i gruppen på två poäng, och slås ut tack vare förlusten i matchen mot Spanien.

• • •

Sverige har mött Serbien totalt fem gånger, och detta var den fjärde oavgjorda. Men det såg länge ut att bli serbisk seger även om Sverige bara låg en-två mål efter mestadels. Men i början av andra halvlek stod det 20–15 till Serbien och det hela verkade kört, men Sverige gav inte upp utan åt sig ikapp och kvitterade till 22–22 efter 42 minuter.
Därefter pendlade ledningen mellan lagen. Slovenien ledde med 29-28 med fem minuter kvar, men Sverige fortsatte trycka på och fick ledningen med 30–29 i näst sista minuten och fick ett friläge med minuten kvar som Ida Odén tyvärr missade. I stället fick Serbiens mittnia Kristina Liscevic in kvitteringen med blott tre sekunder kvar på ett skott från nio meter.
Här matchens målbild (med Sveriges siffror först): 0–1, 1–3, 3–3, 4–4, 5–5, 6–6, 7–7, 8–8, 9–9, 10–10, 11–16, 13–18, 15–18 (paus), 15–20, 18–21, 22–22, 22–24, 24–24, 25–25, 26–26, 27–27, 28–29, 29–29 och 30–29 fram till slutsignalens 30–30.
Försvarsspelet höll bra klass som vanligt, och anfallsspelet var varierat och styrdes som vanligt upp av Bella Gulldén. Och även Ida Odén fungerade som mittnia vid några tillfällen. En som fortsätter slita oerhört är, förutom som alltid Gulldén, är mittsexan Anna Lagerquist som förutom trängseln på linjen även bildar försvarsblock med bland annat Gulldén och Sabina Jacobsen.
Bolltrollerskan Loui Sand hade en av sina bästa dagar och for fram på sin vänsterkant så det stod härliga till. Och hennes konstmål rev ned applådåskor från den stora publiken. Denna gång tryckte hon även in ett mål från högerkanten. Hon blev Sveriges bästa målskytt med åtta fullträffar, varav fyra i rad i andra halvlek när Sverige började jaga ikapp. Hon fick mycket välförtjänt priset som matchens lirare.
Nathalie Hagman for fram på högerkanten och tryckte in fyra mål. Men Nathalie missade en straff liksom Gulldén och Emma Ekenman-Fernis. Tre missade straffar, inte bra.
Johanna Bundsen började i det svenska målet. Bra i början, men tappade efter en kvart och avlöstes efter 18 minuter av Filippa Idéhn som inte heller fick tag i de serbiska skotten. Bundsen kom tillbaka i målet strax före pausvilan och stod sedan matchen ut. Hon hade en bra period i andra halvlek då hon nöp flera frilägen när Sverige tryckte på för att komma ikapp. Vi räknade till fjorton räddningar totalt, varav en straff.
– Det var en tuff match, och Serbien var ett bra lag, menade förbundskaptenen Henrik Signell på presskonferensen efter den oavgjorda matchen.
– Vi hade stora problem med deras anfall under första halvleken, men sedan bytte vi försvarstaktik och det blev bättre och bättre.
– Jag håller med min förbundskaptenskollega från Serbien att det var ett bra resultat för oss båda.
– Både Serbien och Slovenien har ju i den här gruppen visat sig vara riktigt bra, men mot Slovenien kom vi ju inte riktigt upp i riktigt samma nivå som dem, men den matchen kunde ju ha slutat hur som helst den också. De gjorde ju en kanonmatch mot just oss. Och deras tränare sade ju till mig att de hade som mål att komma hit och vinna en match.
–Vi har ju nu skaffat oss ett bra utgångsläge och är med och fajtas om en semifinalplats. Nu är vi nu med i den matchen.
–Jag tycker det var starkt av Johanna Bundsen och komma tillbaka i målet som hon gjorde. Både hon och hela laget visar ju i dag en fantastisk moral. Vi har ju haft ett antal matcher med svackor, men nu är det tvärtom och jag tror att det kan stärka oss inför fortsättningen.
I huvudrundans grupp 1 i Scandinavium i Göteborg får Sverige möta Nederländerna 10 december klockan 18.30, Frankrike 12 december klockan 20.45 och Tyskland 14 december klockan 18.30.
Sverige och Serbien toppar huvudrundans grupp 1 när den inleds på lördag, båda med tre poäng, därefter de fyra övriga lagen på två poäng: Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Spanien. En knallhård grupp som kan sluta hur som helst.
Spanien ville uppenbarligen göra ett snyggt avslut på gruppspelet, och gasade på för fullt redan från början och hade full kontroll på händelserna. Slovenien stod inte att känna igen från matchen mot Sverige i tisdags. Lamt och koncentrerat samtidigt som Spaniens målvakt Silvia Navarro gjorde en stormatch.
SVERIGE–SERBIEN 30–30 (15–18)
Sverige: Loui Sand 8, Nathalie Hagman  5 (1 straff), Bella Gulldén 4 (2), Linn Blohm 3, Jamina Roberts 3, Anna Lagerquist 2, Ida Odén 2, Jenny Alm 2, Johanna Westberg.
Serbien: Katarina Krpez Slezak 5, Sanja Radosavljevic 5, Sladana Pop-Lazic 5, Jovana Stoiljkovic 4, Tamara Georgijev 3, Marina Dmitrovic 3, Marija Obradovic 2, Jelena Lavko, Zeljka Nikolic, Kristina Liscevic.
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 minuter. Serbien: 4 x 2 minuter.
Domare: Victoriia Alpaidze och Tatyana Berezkina från Ryssland
Publik: 5 200 (Hovet i Stockholm)
Text: Björn Persson