Dam / 11 december 2021

Sverige tog blytung poäng mot Norge

Det var handboll på hög nivå när Sverige och Norge möttes på lördagskvällen i Castellón. Efter tvåmålsunderläge i slutminuterna lyckades svenskorna rädda en poäng efter att Olivia Mellegård lobbade in 30–30. En poäng som kan visa sig guld värd när huvudrundan avslutas på måndag.

– Det var en riktig krigarinsats, kommenterade Anna Lagerquist till Viaplay.

Stormatchen mellan Sverige och Norge bjöd på mycket underhållande handboll. Båda lagen satte gasen i botten från start och bjöd upp till dans.

I det svenska målet inledde Evelina Eriksson som under torsdagen flögs in till Spanien. Målvakten som till vardags spelar i norska Vipers Kristiansand hade bra koll på de norska avsluten och bäddade för en svensk smakstart. Med både räddningar och straffparader vann hon inledningsvis det mentala spelet flera gånger om.

– Skönt att bli inkastad direkt. Det var det bara att köra, kommenterade Ericsson till Viaplay i paus.

Framåt spelade Emma Lindqvist som mittnio, flankerad av Jamina Roberts och Nina Dano. Men det var kantspelarna Nathalie Hagman och Olivia Mellegård som var flitigast framför mål. Totalt noterades de för sju av Sveriges tolv mål i första halvlek.

Men trots en bra målvaktsinsats samt ett produktivt, uppställt anfallsspel var det Norge som gick ut i paus ledning 14–12. Bland annat tack vare ännu vassare burväktare. Silje Solberg stod mer eller mindre hela första halvlek och var väl påläst. Dessutom hoppade veteranen Katrine Lunde in och tog ett straffkast från Sveriges skytteligaledare Nathalie Hagman.

Framåt hittade Norge in till Kari Brattset Dale på linjen. Även Veronica Kristiansen och Henny Reistad var lyckosamma och vann flera man-man kamper mot det svenska försvarsspelet..

– Vi behöver vinna duellspelet, konstaterade Evelina Ericsson i halvtid.

I andra halvlek var det Norge som först skaffade sig momentum. I den 39:e minuten utökade Nora Mørk till 21–17 vilket fick förbundskapten Tomas Axnér att ta time-out.

Men med en fyra bollar stor uppförsbacke tog de svenska spelarna sig i kragen och spelade ut Norge. Pendeln svängde tillbaka när Lindqvist, Roberts, Hagman och Linn Blohm svarade för fyra raka mål. 21–21 blev kort därefter även 22–21 när Lindqvist noterades för sitt sjätte mål i matchen.

– Det var en riktig krigarinsats. Vi kämpade hela matchen, både bakåt och framåt, kommenterade Anna Lagerquist efter matchen.

Men trots likaläge och vind i de blågula seglen kopplade Norge så småningom ett nytt grepp. 25–23 var ställningen med tolv minuter kvar att spela och tio minuter senare ledde Norge med 30–28. De livsviktiga poängen höll på att glida Sverige ur händerna, trots att 7-6 spelet föll väl ut.

Men en sista time-out från Axnér fixade en magisk avslutning och blågul poäng. Linn Blohm reducerade kvickt i den 59:e minuten till 29–30. När Norge sedan gick till anfall kom de aldrig igenom den svenska försvarsmuren. I stället fick Sverige en sista chans att kvittera.

Fram klev Olivia Mellegård som matchen igenom stod för en fulländad försvar- och anfallsinsats. Med en läcker lobb lurade hon Katrine Lunde och fastställde slutresultatet 30–30.

– Det var ett härligt mål, konstaterade en fåordig Olivia Mellegård efter slutsignal.

– Jag känner en enorm glädje och stolthet att vi kunde följa den planen vi lade upp, menade Axnér som fortsatte:

– Olivia gjorde en jättebra match. Hon lade ner ett jäkla jobb.

Därmed är Sverige fortsatt obesegrade i VM. Men avancemanget till kvartsfinal är långt i från säkrat. På måndag möter Sverige Rumänien klockan 18.00 och en seger behövs troligen för att gå vidare.

– Vi ska göra allt för att sätta press på Nederländerna och Norge, avslutade Emma Lindqvist.

SVERIGE–NORGE 30–30 (12–14)
Sverige: Nathalie Hagman 9, Emma Lindqvist 6, Jamina Roberts 6, Olivia Mellegård 5, Linn Blohm 3, Carin Strömberg.
Norge: Veronica Kristiansen 7, Kari Brattset Dale 5, Henny Reistad 4, Nora Mørk 4, Marit Jacobsen 3, Camilla Herrem 3, Stine Bredal Oftedal 2, Emelie Hegh Arntzen, Sanna Solberg-Isaksen.
Målutveckling: 5 min: 1–2, 10 min: 4–3, 15 min: 6–4, 20 min: 7–8, 25 min: 10–10, 30 min: 12–14, 35 min: 16–17, 40 min: 18–21, 45 min: 23–22, 50 min: 24–26, 55 min: 28–28, 60 min: 30–30.
Utvisningar, Sverige:
 4 x 2 min. Norge: 2 x 2 min.
Domare: Maike Merz & Tanja Kuttler, Tyskland.
Publik: 2 100 (Pabellón Ciutat de Castelló, Castellón).

VM 2021

Datum: 1–19 december 2021
Värdland: Spanien
Spelorter: Castellon, Granollers, Lliria, Torrevieja
Format: Åtta grupper á fyra lag, de tre bästa i varje grupp går till huvudrundan får det är fyra grupper á sex lag. Grupperna A och B slås ihop och spelar huvudrundan i Granollers, C och D i Castellon, E och F i Granollers och G och H i Torrevieja. De två bästa i varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal. Samtliga kvartsfinaler, semifinalerna, bronsmatchen och finalen spelas i Granollers.
Grupp A: Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien
Grupp B: Ryska Handbollförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen
Grupp C: Norge, Rumänien, Kazakstan, Iran
Grupp D: Nederländerna, Sverige, Puerto Rico, Uzbekistan
Grupp E: Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien
Grupp F: Danmark, Sydkorea, Tunisien, Kongo-Brazzaville
Grupp G: Kroatien, Japan, Brasilien, Paraguay
Grupp H: Spanien, Österrike, Argentina, Kina