Nyheter

Dam / 12 december 2021

VM med Mässing, del 6

VM-pulsen stiger när vi nu är framme vid sista omgången av huvudrundan. I den sjätte delen av ”VM med Mässing” bad vi Mikaela Mässing samla sina intryck från den galna matchen mot guldfavoriten Norge samt blickar fram mot Rumänien, Sveriges sista hinder i huvudrundan. 

Det var tveklöst en av VM:s bästa matcher som ägde rum igår kväll i Castellón. Det var ett furiöst tempo i grannmötet mellan Norge och Sverige och efter 60 minuter av medryckande mästerskapshandboll stod lagen lika på 30.

Att de svenska spelarna hade svårt att sova under natten förstår Mikaela Mässing. Kvitteringen och poängen säkrades först med fyra sekunder kvar att spela.

– Det var helt sinnessjukt. En bragd, berättar Mässing.

Kan du beskriva den glädjen som bara kan uppstå vid ett slutsekundsmål?

– Nej, det kan jag inte. Man måste vara med om det själv. Men jag måste berömma Tomas Axnérs coachning. Det var helt otroligt.

Vad i Sveriges prestation imponerade på dig?

– Allt egentligen. Axnérs coachning som sagt. Han trumfade Norges förbundskapten med hästlängder. Sen måste jag lyfta fram Olivia Mellegård. Hon visade verkligen vilken kylig avslutare hon är. Det är otroligt att hon lobbar där i sista avslutet. Men hon hade ju ett jätteövertag på de norska målvakterna, menar Mässing som skickade en hälsning till landslagsspelarna efter slutsignal, däribland Olivia Mellegård.

– Jag blev faktiskt helt tårögd när hon gjorde det sista målet. Det är fantastiskt när man har sett hur hon har kämpat med sin korsbandsskada. Då blev man berörd som gammal rehabkompis.

Även Emma Lindqvist, som spelade på mittnio, stack ut enligt Mässing.

– Hon är så stabil på alla positioner. Hon kan säkert gå ner på vänstersex eller mittsex också. Det var riktigt kul att se henne på mittnio. Hon visade verkligen vad hon går för.

Det största berömmet gav hon dock till Jamina Roberts som flera gånger om löste upp Sveriges knutar i anfallsspelet.

– Hon är så jävla bra. Man undrar om det finns något slut. Hon är ju i en magisk form. Det är fantastiskt att hon spelar i Sävehof och Sverige.

Den räddade poängen till trots är Sveriges avancemang långt i från säkrat. Under måndagen väntar en ödesmatch mot Rumänien. Med stor sannolikhet krävs vinst och två poäng för att gå vidare.

– De har gett sig själva de bästa förutsättningarna nu. Jag hoppas att de fortsätter på den inslagna vägen nu och spelar den snabba handbollen mot Rumänien också.

Vad ska vi vara oroliga för i det rumänska laget?

– Jag skulle säga deras mittnia Cristina Laslo. Jag känner henne från min tid i Baia Mare och hon är en otroligt duktig handbollsspelare. Bra på spelet till linje och att gå på eget läge. Laslo får vi se upp med.

Sverige spelar sin match mot Rumänien klockan 18.00 på måndag kväll. Senare gör Norge och Nederländerna upp. Mässing är nyfiken på hur guldfavoriten Norge reagerar efter den tappade poängen mot Sverige.

– Jag undrar om de har lite stukat självförtroende nu eller bli sådär arga som bara Norge kan bli.

Hur menar du?

– Man vill inte möta Norge när de är besvikna på sig själva. Det fick vi se i bronsmatchen i OS när de vann mot Sverige med 17 bollar.

De övriga gruppfinalerna i huvudrundan tror Mässing att Brasilien, Tyskland och Frankrike tar hem.

– Jag tycker Frankrike likt Norge har ett komplett lag. De borde vinna mot ryskorna. Sen tror jag Tyskland vinner mot Danmark och att Brasilien överraskar mot Spanien. Men det ska bli intressant att se alla tre matcher.

Mässings VM-spaning:

– Jag måste säga Axnérs coachning. På det sättet han mörkade skadan på Linn Blohm och sedan startade med Evelina Eriksson i mål och Emma Lindqvist på mittnio. Det såg ut som att Norge inte hade något motdrag. Jag kan tänka mig att Axnér hade förberett tjejerna med 20 olika saker som han kunde använda sig av. Så kändes det inte kring Norge.

Text: Olof Thyrelius Ericson