Nyheter

Dam / 24 mars 2018

Sverige tog revansch på Serbien

Efter förlusten på serbisk mark i onsdags tog i dag Sverige revansch och besegrade Serbien för första gången någonsin. Slutresultatet skrevs till 31–30 efter en dramatisk avslutning där Jamina Roberts avgjorde i slutsekunderna.

• • •På det sjunde försöket kom den första segern någonsin mot de serbiska damerna.  Till skillnad från matchen i Serbien i onsdags var det Sverige som fick jubla efter den andra halvleken.
Serbiskorna, anförda av lagkaptenen och elvamålsskytten Katarina Krpez-Slezak, tog kommandot i matchen och ledde den första kvarten, men i samband med en lyckad svensk timeout kom fyra raka svenska mål och Sverige höll sedan ledningen, mycket tack vare storspel av Nathalie Hagman, Anna Lagerquist och Daniela Gustin, till en serbisk kvittering med kvarten kvar.
Avslutningen blev dramatisk. Serbien gjorde även 23–24 och 24–25 innan Sverige kom tillbaka igen. Efter att Jovana Stoiljkovic kvitterat till 30–30 med halvminuten kvar fick Sverige en sista chans att avgöra.
Henrik Signell tog timeout med tolv sekunder kvar att spela och när blott fyra sekunder återstod på matchklockan skickade Jamina Roberts in bollen i bortre krysset.
– ”Sigge” sa ”ge bollen till Jamina och gå all in” och jag gjorde det. Jag var inte speciellt lyckosam tidigare under matchen i genombrotten, men det var skönt att det lossnade till slut, säger Roberts, klubbkamrat i ungerska Erd med Krpez-Slezak.
Henrik Signell var nöjd efter segern:
– Klart att det känns skönt att få med två poäng. Det var en rätt svängig match. Vi blandar och ger, som handboll ofta ser ut nu för tiden, men vi kommer hela tiden tillbaka och visar en helt annan moral i dag än senast.
SVERIGE–SERBIEN 31–30 (16–13)
Sverige: 
Nathalie Hagman 8, Daniela Gustin 6, Bella Gulldén 5, Jenny Alm 4, Jamina Roberts 3, Marie Wall, Anna Lagerquist, Sofia Hvenfelt, Sabina Jacobsen, Olivia Mellegård.
Serbien: Katarina Krpez-Slezak 11, Sanja Radosavljevic 4, Jelena Lavko 4, Jovana Stoiljkovic 4, Dragana Cvijic 3, Andrea Lekic 2, Tamara Radojevic, Katarina Tomasevic.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Serbien: 4 x 2 min.
Domare: Fabian Baumgart & Sasha Wild, Tyskland.
Publik: 2 310 (Arena Skövde).
KVAL TILL EM 2018, GRUPP 3
Sverige–Makedonien 38–26
Serbien–Färöarna 36–20
Färöarna–Sverige 15–33
Makedonien–Serbien 27–33
Serbien–Sverige 30–23
Färöarna–Makedonien 15–22
Sverige­–Serbien 31–30
25 mars: Makedonien–Färöarna
30 maj: Makedonien–Sverige, Färöarna–Serbien
2 juni: Sverige–Färöarna (Idrottshuset, Örebro, 16.00)
3 juni: Serbien–Makedonien
Ställning: Serbien 6, Sverige 6, Makedonien 2, Färöarna 0.
Resultat och ställning i alla grupper
Text: Daniel Vandor
Foto: Sebastian Lamotte/Bildbyrån