Dam / 15 december 2023

Sverige utslaget ur VM – spelar bronsmatch på söndag

Frankrike blev för tuffa i fredagens VM-semifinal i Herning. Sverige låg under med åtta bollar i paus och förlorade till slut matchen med 28–37 (11–19). Därmed spelar Sverige bronsmatch på söndag mot Danmark.

Fredagens VM-semifinal i Herning blev allt annat än en blågul fullträff. Med en plats i VM-finalen på spel misslyckades Sverige med det mesta. Åtminstone under matchens inledande tio minuter. Frankrike ledde med 10–2 efter tio spelade minuter. Efter tolv minuter hade Sverige redan tagit två time-outs.

– Det finns en stor besvikelse i att det blev den här matchbilden. Vi stod inte upp mot den fysiken som Frankrike kom med. De kom med ett otroligt tryck i sin andra fas. Det blev vi lite tagna på sängen av. De sköljde över oss samtidigt som vi hade det lite rörigt i vårt hemspring, kommenterade Sveriges förbundskapten Tomas Axnér.

Spelmässigt fick Sverige knappt det franska försvaret i gungning. I stället stod fransyskorna redo att möta upp svenskorna. Ingen lucka syntes till och när de svenska spelarna väl sköt mot mål stod Laura Glauser i vägen. Sveriges tama avslut ledde i sin tur till franska omställningar. Kort sagt sprang Frankrike sönder Sverige, som såg ostrukturerade ut i perioder.

– De hade redan kommit till halva plan när vi hade skjutit, kommenterade fyramålsskytten Jenny Carlson efter slutsignal.

Mellan minut 10 och minut 30 i första halvlek gjorde Frankrike och Sverige nio mål vardera. Således skrevs paussiffrorna till 11–19.

I andra halvlek var Sverige aldrig nära att komma ikapp Frankrike. Som närmast kom man i den 35:e minuten då Jamina Roberts reducerade till 16–21.

Tyvärr svarade Frankrike med att göra tre raka mål. 16–21 blev därmed 16–24 och Frankrike var tillbaka i samma åttamålsledning som i paus.

Därefter uteblev spänningen i Jyske Bank Boxen i Herning. Frankrike kunde i lugn och ro ta hem segern och avancera till VM-final. Sverige å andra sidan får se sig besegrade, vilket innebär match om tredjeplats på söndag mot Danmark. Då kan Sverige ta sin första VM-medalj någonsin.

– Vi kan spela bra handboll och vi har fortfarande möjlighet att ta en medalj, avslutade Carlsson.

SVERIGE–FRANKRIKE 28–37 (11–19)

Sverige: Nathalie Hagman 5, Linn Blohm 4, Jenny Carlson 4, Kristin Thorleifsdóttir 3, Jamina Roberts 3, Tyra Axnér 2, Elin Hansson 2, Nina Koppang, Mathilda Lundström, Olivia Mellegård, Emma Lindqvist, Carin Strömberg,
Frankrike: Tamara Horacek 9, Pauletta Foppa 4, Estelle Nze Minko 4, Chloé Valentini 4, Alicia Toublanc 3, Laura Flippes 3, Orlane Kanor 2, Lucie Granier 2, Léna Grandveau 2, Grace Zaadi, Coralie Lassource, Deborah Lassource, Sarah Bouktit.
Målutveckling: 5 min: 0–3, 10 min: 2–10, 15 min: 3–10, 20 min: 6–13, 25 min: 8–15, 30 min: 11–19, 35 min: 16–21, 40 min: 18–26, 45 min: 21–27, 50 min: 22–31, 55 min: 24–34, 60 min: 28–37.