Dam / 5 december 2023

Sverige vidare till huvudrundan med full pott

Grupp A avslutades i Göteborg på tisdagskvällen med mötet Sverige–Kroatien. Blågult vann gruppfinalen tack vare ett urstarkt försvarsspel. 22–17 (9–7) skrevs slutsiffrorna, vilket innebär att Sverige går vidare med fyra poäng till huvudrundan.

– Vi fick stopp på dem bakåt, kommenterade Jenny Carlson efter slutsignal.

Det var upplagt för en ren gruppfinal i Scandinavium på tisdag kväll. Sverige och Kroatien, som båda var klara för spel i huvudrundan, gjorde upp om två viktiga poäng. Detta inför 8 538 åskådare – nytt publikrekord för svensk damlandslagshandboll.

Evelina Eriksson spelade från start i det svenska målet. Haninge HK-fostrade Eriksson var fullständigt briljant i första halvlek och gick ut i paus med 65% i räddningar. Kroatien mäktade endast med sju mål mot det svenska försvar- och målvaktsspelet.

I Kroatiens kasse stod Tea Pijevic. Samma Pijevic som vintern 2020 ledde Kroatien till ett EM-brons och landets första mästerskapsmedalj någonsin på damsidan. I kväll lyckades hon periodvis överlista de svenska skyttarna.

– Det är en annorlunda målvakt. Hon står på ett annat sätt, mer rätt in i mål. Det är man inte van vid, kommenterade Jenny Carlson.

Till följd av Eriksson och Pijevics fina målvaktsspel skrevs halvtidssiffrorna till 9–7. Bland de svenska utespelarna stack Anna Lagerquist och Jenny Carlson ut. Den förstnämnda för sitt slit bakåt och den andra för sin produktivitet framåt.

– Anna ska ha beröm idag. I mina ögon är hon världens bästa försvarsspelare. Hon styrde vårt försvar otroligt bra, kommenterade Carlson.

Sammanfattningsvis kom Sverige till mycket bättre avslutslägen i första halvlek. Kroatien å andra sidan hade relativt få klara chanser.

I andra halvlek hade Sverige betydligt bättre effektivitet i avsluten. I den 46:e minuten utökade Jenny Carlson till 18–12. Kort därefter utökade samma Carlson till 19–12. Som mest ledde Sverige med sju mål i andra halvlek.

– Idag var det min dag att köra på och då gjorde jag det, sade sexmålsskytten Carlson som var målbäst av svenskorna ikväll. Dessutom noterades hon för sex assist.

– Poängmässigt var det här min bästa match i det här mästerskapet, fortsatte Kärra HF-produkten.

Uppförsbacken på sex mål skulle visa sig vara för stor för de kroatiska spelarna. Gästerna gjorde ett tappert försök med fem minuter kvar att spela. Men tre raka mål från Jenny Carlson (20–16), Mathilda Lundström (21–16) och Jamina Roberts (22–16) satte spiken i kistan.

I och med kvällens seger går Sverige vidare till huvudrundan med full pott. Precis som gruppspelet spelas huvudrundan i Scandinavium i Göteborg.

I huvudrundan möter Sverige i tur och ordning Kamerun, Ungern och Montenegro, vilka är de tre bästa lagen från grupp B. Den första matchen spelas mot Kamerun på torsdag klockan 20.30. De två bästa lagen från huvudrundan i Göteborg går vidare till kvartsfinal.

– Nu är det fokus inför de sista tre matcherna. Det är ledig dag imorgon, så vi ska vila lite. Förhoppningsvis kan jag umgås lite med min pojkvän och bara ta det lugnt och se fina Göteborg, berättade Carlson.

SVERIGE–KROATIEN 22–17 (9–7)

Sverige: Jenny Carlson 6, Nathalie Hagman 5, Mathilda Lundström 3, Linn Blohm 2, Olivia Mellegård 2, Jamina Roberts 2, Sofia Hvenfelt, Emma Lindqvist.
Kroatien: Andrea Simara 5, Valentina Blazevic 3, Dejana Milosavljevic 2, Lara Buric 2, Tina Barisic, Kristina Prkacin, Camila Micijevic, Katarina Jezic, Klara Birtic.
Målutveckling: 5 min: 0–0, 10 min: 1–2, 15 min: 3–3, 20 min: 7–5, 25 min: 8–5 30 min: 9–7, 35 min: 12–8, 40 min: 15–11, 45 min: 17–12, 50 min: 19–12, 55 min: 19–16, 60 min: 22–17.