Dam / 17 december 2023

Uddamålsförlust i bronsmatchen – Sverige slutar fyra

De svenska handbollsdamerna var nära på att skriva historia i Herning. Bronsmatchen mot Danmark slutade 27–28 (15–18) i dansk favör, vilket innebär att Sveriges handbollsdamer fortsatt är utan några VM-medaljer. Sverige slutar fyra i VM 2023.
– Jag känner bara besvikelse. Vi var så nära, kommenterade Linn Blohm.

Förutsättningarna var enkla när de svenska damerna kom till spel i Herning på söndag kväll. Vid seger mot Danmark skulle de ta sin första VM-medalj någonsin. Vid förlust skulle det bli den andra fjärdeplatsen för Sverige i VM-historien.

Bronsmatchen ramades in av en häftig kuliss i Jyske Bank Boxen i Herning. Majoriteten av de drygt 12 000 åskådarna sympatiserade med Danmark. I korta perioder buade de danska supportrarna ut Sverige, vilket fick de svenska spelarna att kämpa ännu mer.

– Det var bara att gilla läget. Jag tycker att vi hanterade publiktrycket på ett bra sätt, menade Olivia Mellegård.

De rödklädda danskorna inledde kampen starkast. Efter sju minuter ledde de med 5–1, vilket föranledde en blågul time-out. Medan Sverige hade det svårt att komma till klara avslutslägen lyckades Danmark betydligt bättre i såväl sin andra fas som i sitt uppställda anfallsspel.

Det svenska målskyttet lossnade efter time-outen. Inbytte Tyra Axnér laddade bössan rejält och firade stora framgångar med sitt skytte. Och när de danska spelarna tvingades lyfta högt på Axnér skapade det ytor för mittsexorna Linn Blohm och Sofia Hvenfelt.

– Mitt och Tyras samarbete funkade bra mot Frankrike också. Hon är en skytt så de måste upp på henne, vilket lämnar ytor för mig, kommenterade sjumålsskytten Blohm efter matchen.

Dessvärre fick Sverige sällan stopp på blödningen bakåt. Danmark fortsatte att göra massor av mål, vilket gjorde det svårt för Sverige att komma ikapp. Målvaktsbytet i Sverige hade ingen effekt. 15–18 skrevs paussiffrorna i Herning.

Den andra halvleken fortsatte där den första slutade. Lagen höll jämna steg med varandra och efter 45 spelade minuter var differensen i målprotokollet densamma. 20–23 löd ställningen i Boxen.

Sverige gjorde därefter mycket rätt. Framför allt bakåt, där man verkligen fick den danska offensiven att gå i stå. Välförtjänt kunde Sverige gå upp i ledningen 24–23 i den 50:e minuten genom ett mål i öppen kasse från Johanna Bundsen.

Men glädjen blev kortvarig i det svenska laget. Danmark svarade med att göra 4–1 och återtog således ledningen. I matchens sista minut utökade Danmark till 28–26, vilket i praktiken avgjorde mötet. Sverige lyckades reducera men ej kvittera. 27–28 skrevs slutsiffrorna.

– Helt plötsligt gjorde vi tekniska fel framåt. Och det går inte mot ett såhär bra lag. Det var det som vi kanske förlorade på i andra halvlek, berättade Linn Blohm som fortsatte:

– Vi missade för mycket framåt i början och höll inte våra avtal bakåt. Det var skönt att vi lyckades ändra på det i andra.

– Det var riktigt surt att vi förlorade på detta sättet. Danskorna är bra på att skjuta med kontakt. Vi kände att vi hade koll på dem men till slut fick de iväg ett skott, sade sjumålsskytten Olivia Mellegård.

Detta är andra gången någonsin som Sverige slutar på en fjärdeplats i ett dam-VM. Därmed tangerar man sin bästa placering från VM 2017 i Tyskland.

– Vi gjorde ett bra mästerskap med undantag för matchen mot Frankrike, summerade Blohm avslutningsvis.

SVERIGE–DANMARK 27–28 (15–18)

Sverige: Olivia Mellegård 7, Linn Blohm 7, Tyra Axnér 4, Jenny Carlson 2, Jamina Roberts 2, Sofia Hvenfelt, Mathilda Lundström, Emma Lindqvist, Johanna Bundsen.
Danmark: Kristina Jørgensen 5, Anne Mette Hansen 5, Mie Højlund 5, Julia Scaglione 2, Trine Østergaard 2, Louise Burgaard 2, Rikke Iversen 2, Kaja Kamp 2, Emma Friis 2, Line Haugsted.
Målutveckling: 5 min: 1–3, 10 min: 3–6, 15 min: 7–9, 20 min: 9–12, 25 min: 12–15, 30 min: 15–18, 35 min: 17–21, 40 min: 19–21, 45 min: 20–23, 50 min: 24–23, 55 min: 25–25, 60 min: 27–28.