Dam / 16 november 2022

Utslaget Sverige segrade mot Kroatien

Sverige hade inga bekymmer att vinna mot Kroatien i huvudrundans sista omgång. Tyvärr räcker inte fyramålssegern till något spel om medaljerna. Sverige slutar trea i gruppen bakom Norge och Danmark, som båda vann sina respektive möten med Sverige.

Den blågula medaljdrömmen dog redan innan Sveriges match mot Kroatien inleddes klockan 18.00. När hemmanationen Slovenien föll mot Ungern stod det klart att Sverige inte skulle kunna passera Danmark på andraplatsen i gruppen, på grund av inbördes möten. Förlusten mot danskorna i det första gruppspelet blev med facit hand ödesdiger.

– Det var tråkigt att den matchen inte gick vår väg, men det var inte svårt att hitta fokus. Vi hade laddat upp inför kvällens match oavsett de andra resultaten, menade Anna Lagerquist till TV6 efter segern.

Själva matchen mot Kroatien var tämligen ensidig. Även om Sverige hade sina svaga stunder – inte minst i andra halvlek – var man aldrig nära att släppa Kroatien förbi sig i målprotokollet.

– Vi gör det som krävs för att vinna, kommenterade Kristin Thorleifsdóttir.

Det var framför allt tack vare Anna Lagerquists fina försvarsarbete samt några viktiga räddningar från Jessica Ryde som gjorde att Sverige höll undan i slutet av matchen.

– Jag tycker vi gör en bra match. Vi kan gå runt på många spelare och alla som kommer in tar för sig och gör det bra, sade Anna Lagerquist till TV6 efter segern.

Linn Hansson och Clara Petersson Bergsten fick gott om speltid på kanterna. Den sistnämnda gjorde sitt första mästerskapsmål i den 23:e minuten. Paussiffrorna skrevs en kort stund senare till 11–17 i Ljubljana.

– Det är jättehärligt att se att de vågar ta för sig och kliver på, fortsatte Lagerquist.

– Jättekul att komma in och spela, sade Linn Hansson.

Nathalie Hagman var på sedvanligt målhumör. Med åtta gjorda mål blev hon även i kväll Sveriges bästa målgörare.

Den andra halvleken tillhörde i stora perioder Kroatien. Målvakten Lucija Besen imponerade och svarade för flera fina parader.

Som närmast kom Kroatien tre mål från Sverige. I den 53:e minuten reducerade Tena Petika till 25–28.

Slutresultatet skrevs 27–31 efter att Hagman säkrat fyramålssegern från strafflinjen.

För svensk del väntar en avslutande match om femteplats på fredag klockan 15.00. Vilka de blågula möter än ännu oklart.

KROATIEN–SVERIGE 27–31 (11–17)

Kroatien: Tena Petika 6, Andrea Simara 5, Valentina Blazevic 4, Ana Debelic 3, Larissa Kalaus 3, Katarina Jezic 2, Tina Barisic, Lara Buric, Katarina Pavlovic, Dora Krsnik.
Sverige: Nathalie Hagman 8, Linn Hansson 3, Jamina Roberts 3, Tyra Axnér 3, Anna Lagerquist 3, Nina Koppang 2, Kristin Thorleifsdóttir 2, Linn Blohm 2, Emma Lindqvist 2, Jenny Carlson 2, Clara Petersson Bergsten.
Målutveckling: 5 min: 3–1, 10 min: 4–4, 15 min: 6–6, 20 min: 6–10, 25 min: 8–15, 30 min: 11–17, 35 min: 13–21, 40 min: 15–24, 45 min: 19–24, 50 min: 22–27, 55 min: 25–29, 60 min: 27–31.