Nyheter

Dam / 1 december 2021

VM med Mässing, del 1

I sin skadefrånvaro kommer vänsternian Mikaela Mässing agera expert och bevaka VM från hemmaplan. Under mästerskapet kommer Mässing dela med sig av sina tankar, funderingar och spaningar i ATG:s magasin, Handbollslandslaget.se och i Handbollslandslagets app Gameday.

Samtidigt som Sverige idag flyger till Alicante befinner sig Mikaela Mässing hemma i Mölndal. Soffliggandes väntar hon på att ta bort stygnen i sitt vänstra knä.

– Jag går på kryckor här. Jag är hemma med mamma och pappa vilket är skönt när man behöver dygnet runt-hjälp, skrattar Mässing.

Vad är status just nu?

– Jag opererades för snart två veckor sedan. Just nu har jag ett skydd som håller benet sträckt hela tiden vilket gör att jag knappt kan göra något. Men på torsdag ska jag äntligen ta bort stygnen. Det är sagt sex månader rehab, men att läka broskskador är lite annorlunda än att läka ett korsband.

Vanligtvis bor Mikaela med landslags- och klubblagskollegan Melissa Petrén i Köpenhamn. I söndags träffades vännerna när Mässing besökte landslaget i samband med VM-genrepet i Skövde.

– Det betyder jättemycket för mig att träffa landslaget och Melissa. Vi är roomies och då får man ett speciellt band. Vi är goda vänner. Det var roligt att träffa henne och alla andra i landslaget såklart.

 Hur mycket saknar du handbollsplanen?

– Det går inte att beskriva. Svårt att uttrycka i ord faktiskt. Jag försöker se ljuset i tunneln och tänka positivt. Men det är tufft, fortsätter Mässing som korsbandsskadade sig hösten 2020 och varit borta ur spel sedan dess.

Mässing själv spelade EM 2018 och VM 2019 för Sverige. 27-åringen ser nu fram emot årets höjdpunkt som alltså inleds på onsdag kväll med premiärmötet mellan Spanien och Argentina.

– Den vinner Spanien ganska komfortabelt tror jag. Även om Argentina har några goa spelare, samt att sydamerikanska lag har ett annat typ av tempo, ska Spanien ta den.

Hur ser du på att VM har utökats till 32 lag?

– Det blir ju lite sämre kvalité på vissa matcher. Men samtidigt är det jättekul att fler lag få chansen. Det betyder väldigt mycket för de små länderna att spela VM.

Finns det något lag eller spelare du håller en extra tumme för?

– Det ska bli kul att se om Norge kan vinna med det favoritskapet som dem bär på. De har många goa spelare att kolla på. Nora Mørk till exempel som jag ser upp till, inte minst med tanke på allt hon har gått igenom med sina knän. Så henne håller jag en liten tumme för.

Vilka blir VM:s överraskning?

– Oj, svår fråga. Jag hoppas det blir Sverige. Men jag tycker Tyskland ser intressanta ut. Jag känner Emily Bölk, Meike Schmelzer och Alicia Stolle väl och vet att de kan spela bra ihop. Speciellt Bölk har sett riktigt bra ut i sitt klubblag FTC. Det har ett intressant lagbygge i Tyskland, berättar Mässing som själv har spelat i tyska klubblaget Thüringer HC.

Vem av de svenska spelarna tycker du har utmärkt sig under hösten?

– Jag tycker Melissa Petrén har gjort det bra i mitt lag, Köpenhamn Håndbold. Men det är många som jag kan nämna här. Alla är i riktigt god form.

Likt många andra tror Mässing på Norge som slutvinnare.

– Det vore roligt att säga något annat men de är riktigt bra. Jag skulle säga att de inte är sårbara på något sätt. Det är isåfall den egna pressen och kravställandet. Men det är ett komplett lag som jag ser det.

Text: Olof Thyrelius Ericson