Nyheter

Dam / 1 december 2021

Tomas Axnér om största hindret i VM

Ikväll inleds det 25:e världsmästerskapet i handboll för damer. Den svenska förbundskaptenen Tomas Axnér är tillsammans med sina 18 spelare och ledarkollegor påväg ner mot Spanien. 

– Vi vet ungefär hur vårt framgångskoncept ser ut. Försvar och omställningar blir nyckeln för oss, säger Axnér inför avresan. 

På fredag kväll kliver Sverige in i VM när Uzbekistan väntar i premiären i Torrevieja. Tomas Axnér är nöjd med den förberedande samlingen i Skövde och sammanfattar de två landskamperna mot Montenegro på följande vis:

– Jag är jättenöjd med utfallen totalt. Det var nyttigt för oss att få en svårare andra match där vi fick slita lite utan Roberts (Jamina) och Hagman (Nathalie). I stort är det inte mycket jag hade kunnat göra annorlunda. Några var lite snoriga och snuviga men det viktigaste är att vi är på tårna den 7 december när vi möter Nederländerna. Det är fortfarande en dryg vecka kvar tills dess, säger Axnér.

Den nyss fyllda 52-åringen tog över Sveriges landslag förra året och gör nu sitt tredje mästerskap som förbundskapten. I mästerskapsdebuten i EM 2020 slutade det med stolpe ut och uttåg i huvudrundan. Åtta månader senare blev det OS-semifinal och en fjärdeplats.

Vilka förväntningar har du på VM i Spanien?

– Att vi fortsätter utvecklas och bli bättre. För varje samling kan vi varandra bättre och vi vet ungefär hur vårt framgångskoncept ser ut. Precis som i OS blir försvar och omställningar nyckeln för oss. Sen vill jag vi fortsätter jobba med vårt uppställda spel och utvecklar det vidare.

Är försvarsspel den viktigaste komponenten för att göra ett lyckat VM?

– Ja, och att omsätta försvar i enkla mål är nästan viktigare. Vi är bra på att göra mål på avkast också. Men att ha en hög lägstanivå bakåt blir viktigt för oss. Speciellt när vi kör fast framåt.

För första gången någonsin spelas VM med 32 lag. På lång sikt ser Axnér positivt på utökningen, även om det kommande år riskerar att göra första gruppspelet obalanserat.

– Det kommer nog vara våra några år där vi sliter med att lag är svaga. Men om glappet minskar efter tid får vi bjussa på det. För handbollens skull är det viktigt att det blir mer globalt och inte bara i Europa. På herrsidan exempelvis finns det många nordafrikanska lag som håller bra klass, men de länderna har inte lika stark damidrott.

För svensk del väntar gruppspelsmatcher mot Uzbekistan och Puerto Rico. Två högst orutinerade lag i sammanhanget.

– Vi har klippt video på motståndarna. Det är ingen högre nivå på dem två. Fokus för oss blir att behålla spelare fräscha och pigga och bedöma hur mycket energi vi ska lägga på dem matcherna med tanke på hur lottningen se ut. Som tränare säger man ofta att bollen är rund men frågan är om den måste vara fyrkantig för att vi ska missa det här.

Upplever du att konkurrensen ökar i det svenska landslaget? 

Ja, det gör jag. Många spelare bidrar med olika saker. Vi har en del skadade spelare som Kristin Thorleifsdóttir, Mikaela Mässing och Isabelle Andersson som hade konkurrerat i den här truppen. Sen kommer det en del unga tjejer som på sikt kommer komma in i landslaget.

Vilket är det största hindret mot en historisk svensk VM-medalj?

– Lottningen, helt klart. Det är ju så. Vi ska möta världsmästarna samt troligtvis OS-mästarna och Europamästarna där vi behöver vinna två av tre matcher för att ta oss till semifinal.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån