Nyheter

Dam / 14 mars 2021

Wiberg missar OS-kvalet i Spanien

I morgon reser de svenska damerna till Spanien för att försöka spela till sig en OS-biljett. Det blir utan assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg som tvingas stanna hemma efter att ha testat positivt för covid-19. 

Tidigare i veckan stod det klart att Senegal tvingas dra sig ut OS-kvalet på grund av de oroligheter som råder i landet till följd av covid-19-pandemin. Det innebär att det Sverige bara kommer att spela två matcher i spanska Lliria, mot värdnationen Spanien på fredag och mot Argentina på lördag. De två bästa lagen går sedan till OS.

Samtliga uttagna svenska spelare är friska och hela inför samlingen i morgon, men däremot behöver Sveriges assisterande förbundskapten Johanna Wiberg stanna hemma efter att ha fått ett positivt svar på ett covid-19 inför avresan.

– Jag har bara haft milda symptom, men det är förstås uteslutet att åka under rådande omständigheter. Däremot kommer jag att kunna vara med från distans och jag är säker på att spelarna och övriga ledare på plats kommer att lösa det galant, säger Wiberg, som själv spelade OS såväl 2008 som 2012.

Som ersättare för Johanna har Jesper Östlund, till vardags tränare i IF Hallby i Handbollsligan kallats in.

– Vi lever i föränderliga tider och det är många som drabbas av oförutsedda händelser och för vår del innebär det att vi får klara oss utan Johanna. Vi är vana vid och dessutom bra också att anpassa oss efter nya förutsättningar och vi kommer att göra allt som står i vår makt för att knipa en biljett till Tokyo, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

– Johanna kommer att vara med på distans, men för att stötta den sportsliga delen på plats kommer Jesper att kliva in under den här samlingen. Vi har tidigare jobbar tillsammans med ett av U-landslagen, så vi känner varandra väl och jag känner mig trygg med den här lösningen.

OS 2021

Datum: 24 juli–8 augusti 2021
Plats: Tokyo, Japan
Antal länder: 12
Kvalificerade länder: Japan (värdnation), Frankrike (europamästare 2018), Brasilien (panamerikansk mästare 2019), Sydkorea (vinnare av asiatiska kvalet 2019), Angola (vinnare av afrikanska kvalet 2019), Nederländerna (världsmästare 2019) + sex länder från OS-kvalet 19–21 mars
Grupp 1: Nederländerna, vinnaren i OS-kvalgrupp 2, tvåan i OS-kvalgrupp 3, tvåan i OS-kvalgrupp 1, Frankrike, Angola
Grupp 2: Vinnaren i OS-kvalgrupp 1, vinnaren i OS-kvalgrupp 3, tvåan i OS-kvalgrupp 2, Japan, Sydkorea, Brasilien

Kvalgrupp 1 (spelas i Lliria, Spanien):
Fredag 19 mars: Spanien–Sverige (21.00)
Lördag 20 mars: Sverige–Argentina (18.15)
Söndag 21 mars: Argentina–Spanien (20.30)
Senegal har dragit sig ur kvalet
Sveriges matcher sänds på Kanal 5 och discovery+

Kvalgrupp 2 (spelas i Györ, Ungern):
Fredag 19 mars: Kina–Ungern, Ryssland–Serbien
Lördag 20 mars: Ryssland–Kina, Serbien–Ungern
Söndag 21 mars: Ungern–Ryssland, Serbien–Kina

Kvalgrupp 3 (spelas i Podgorica, Montenegro):
Fredag 19 mars: Rumänien–Kazakstan, Norge–Montenegro
Lördag 20 mars: Norge–Rumänien, Montenegro–Kazakstan
Söndag 21 mars: Kazakstan–Norge, Montenegro–Rumänien
De två bästa lagen från varje grupp går till OS

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån