Nyheter

EM 2020 / 4 januari 2018

Krister Bergström vd för EM 2020

Samtidigt som herrlandslaget förbereder sig för EM i Kroatien som inleds nästa vecka pågår arbetet på hemmaplan för kommande mästerskap. Nästa EM på herrsidan, 2020, avgörs i Sverige, Norge och Österrike och nu står det klart att Krister Bergström blir vd för den svenska organisationen.
– Jag ser oerhört mycket fram emot att arbeta för att göra EM 2020 till ett mästerskap i absolut världsklass, säger Bergström.

• • •

Svenska Handbollförbundet och Svenska Handbollslandslaget har rekryterat Krister Bergström som vd för EM 2020. Bergström kommer närmast från rollen som vd för noterade Aha World AB och har under 30 år suttit på ledande positioner i börs-, spel- och reseföretag. Förutom internationell erfarenhet har han också djup kompetens inom digital affärsekonomi. Parallellt med den civila karriären har Bergström en gedigen karriär som handbollstränare såväl på nationell som landslagsnivå.
Arrangörsskapet av EM 2020 delas mellan Sverige, Norge och Österrike, där två av de sex grupperna, en av huvudgrupperna samt semifinalerna och finalen spelas på svensk mark.
– Jag har fått uppleva fantastiska saker såväl i min civila karriär som handbollsmässigt och känner mig priviligerad över de möjligheter jag fått. Nu får jag chansen att att leva drömmen fullt ut, att arbeta med det jag brinner mest för på högsta nivån. Beslutet att säga ja till den här utmaningen var enkelt att fatta, säger Krister Bergström.
Fredrik Rapp, ordförande i Svenska Handbollförbundet:
– Det känns mycket bra att vi fått Krister Bergström som vd och projektledare för EM 2020. Krister har en solid yrkesbakgrund inom projektledning och digitalisering, samtidig som han har en stor erfarenhet från handbollen. Jag tror att Krister tillsammans med Frank Ström och övriga medarbetare kommer att skapa ett fantastiskt mästerskap och lyfta handbollen som stort arrangemang ytterligare en nivå.
Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB:
– EM 2020 blir speciellt på många sätt. Inte bara genom att antalet lag utökas från 16 till 24 utan också genom att Sverige för första gången delar ett mästerskapsarrangemang med andra länder. Denna externa vd-rekrytering ligger helt i linje med vår långsiktiga strategi att utveckla och stärka handbollen. Med sin kompetens och bakgrund är jag övertygad om att Krister är rätt person att leda arbetet mot ett lyckat mästerskap organisatoriskt, ekonomiskt och publikt med en finalhelg på Tele2 Arena i Stockholm som höjdpunkt.
Sverige har under 2000-talet arrangerat VM på herrsidan (2011) samt EM på såväl herr- (2002) som damsidan (2006 och 2016).
EM 2020
Tidpunkt: Januari 2020.
Arrangörsländer: Sverige, Norge och Österrike.
Deltagande länder: 24.
Gruppspel: Göteborg, Malmö, Trondheim, Wien, Graz.
Huvudrunda: Malmö och Wien.
Finalspel: Stockholm.