Nyheter

Herr / 22 januari 2021

Alfred Jönsson: ”Tuffaste matchen hittills”

Sverige går en svår uppgift till mötes på fredagskvällen. Matchen mot Slovenien blir den tuffaste i huvudrundan enligt onsdagens succéman Alfred Jönsson.
– Kanske blir det lite mer rävspel än i de andra matcherna, säger Jönsson inför mötet.

För drygt ett år möttes Sverige och Slovenien inför ett fullsatt Scandinavium. Då föll Blågult med 19–21 i en mycket jämn drabbning. På fredag kväll möts länderna igen men nu med tomma läktare i Kairo som inramning.

– Båda lagen kan analysera varandra väldigt mycket efter fyra matcher in i turneringen. Så det kommer bli den tuffaste matchen hittills. Kanske blir det lite mer rävspel än i de andra matcherna, säger Alfred Jönsson som smällde in sex mål mot Belarus i onsdags.

Hur lyder din analys av Slovenien?

– Stort lag med väldigt bra spelare. De verkar var strikta och lojala till sin matchplan. De har sjukt bra spetskvalité, med spelare som kan avgöra på egen hand. Det blir tufft.

Tänker du på några särskilda spelare?

– De har sina mittnior som är världsklass. Samtidigt blandar de med bra skytte och stora mittsexor, fortsätter Jönsson.

I onsdags spelade Sverige oavgjort mot Belarus. Efter en svag start lyckades Blågult vända ett åttamålsunderläge till uddamålsledning. Alfred Jönsson noterades för sex mål och var en av huvudanledningarna till återhämtningen.

Vad finns att ta med sig från matchen mot Belarus?

– Vi tryckte på i första- och andra fas och fortsatte att kämpa. Vi ändrade taktiken under matchens gång och gick rakare på mål. Det får vi ta med oss.

Vad finns att förbättra?

– Den sista sekvensen får vi absolut dra stora lärdomar av. Sen blir starten något vi kommer fokusera extra mycket på i nästa match.

Till vardags spelar Alfred Jönsson i tyska Hannover-Burgdorf, en klubb han har tillhört sedan sommaren 2019 då han lämnade Lugi HF.

– Det är bra kvalité på alla matcher i Tyskland. Det gäller att anpassa sig själv och veta hur man ska agera. Även om motståndaren är starkare och längre kan man skjuta över honom.

En av Jönssons lagkamrater i Hannover är den slovenska landslagsmålvakten Urban Lesjak. På frågan hur han ska överlista klubbkompisen på fredag kväll svarar Jönsson skämtsamt:

– Hårda skott i krysset.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån