Herr / 22 januari 2021

Oavgjort mot Slovenien

För andra gången i VM:s huvudrunda blev det delad pott för svensk del. Drabbningen med Slovenien var tät och slutade 28–28 (14–15).
– Det är alltid trist att släppa in den sista bollen, sade Andreas Palicka efter slutsignal.

Sverige kom obesegrade till fredagskvällens match mot Slovenien. En tuff uppgift på pappret mot ett Slovenien som nådde semifinal i EM i fjol.

Högernian Linus Persson fick en olycklig start på matchen. Efter blott 30 sekunder åkte Persson ner i golvet efter en knuff i luften. I halvtid fick Persson ont och stannade kvar i omklädningsrummet.

Hampus Wanne var första svensk att skriva in sig i målprotokollet. Vänstersexan blev även Sveriges bästa målskytt med sju fullträffar.

I övrigt inledde Sverige bra och tog tidigt ledningen med 4–1. Jim Gottfridsson tog stort ansvar i anfallsspelet och satte upp sina lagkamrater i lägen.

Dessvärre satt inte försvarsspelet där det skulle. Sloveniens stjärntrio Jure Dolenec, Dean Bombac och Miha Zarabec rev upp stora hål i den svenska försvarsmuren och gjorde att Slovenien hängde med.

– Det är svårt att försvara sig mot dem. Det ska sägas att Slovenien är ett fantastiskt bra lag, menade Andreas Palicka efter slutsignal.

Halvtidssiffrorna i Kairo skrevs 15–14 till Sverige som hade chans att gå ut i paus med större marginaler. Men ett mycket stabilt försvarsspel av Slovenien krympte den svenska ledningen som var fem bollar som störst.

– Vi spelade de första 20 minuterna bra. Men vi hängde efter försvarsmässigt och var inte tillräckligt bra i första duellerna. Utvisningarna gjorde det svårt för oss, analyserade förbundskapten Glenn Solberg efter matchen.

Högersexan Valter Chrintz inledde den andra halvleken genom att utöka till 16–14. Slovenien replikerade dock med full kraft och vände på ställningen. Linjespelaren Blaz Blagotinseks 18–17 innebar slovensk ledning.

Kort därefter höjde sig det svenska försvarsspelet och höll nere Sloveniens siffror. Två raka mål från Jonathan Carlsbogård och Hampus Wanne återgav Sverige ledningen.

– Vi spelar en bra handbollsmatch, även om de lirkade upp oss kraftigt i sitt anfallsspel. Vi fick ingen träff bakåt men på något ägde vi matchen, fortsatte Palicka.

Precis som i onsdagens match mot Belarus blev slutet dramatiskt. Lagen bytte mål med varandra och var lika på 27 inför sista minuten.

Då satte Hampus Wanne 28–27 med 20 sekunder kvar och gav sista ordet till ett pressat Slovenien. Tyvärr var linjespelaren Matej Gaber kylig från sex meter och kvitterade i slutsekunderna. Tungt för Sverige som på nytt gick miste om en seger.

På söndag avslutar Sverige huvudrundan med match mot det Ryska Handbollförbundets lag. Oavgjort eller seger räcker för avancemang till kvartsfinal.

– Vi ska vara stolta över dagens poäng. Nu har vi allt i våra egna händer. Kvartsfinal är målet, avslutade Palicka.

SLOVENIEN–SVERIGE 28–28 (14–15)
Slovenien: Dragan Gajic 6, Miha Zarabec 5, Jure Dolenec 4, Blaz Blagotinsek 4, Borut Mackovsek 3, Nejh Cehte 2, Blaz Janc 2, Dean Bombac, Matej Gaber.
Sverige: Hampus Wanne 7, Valter Chrintz 5, Jim Gottfridsson 4, Jonathan Carlsbogård 3, Linus Persson 3, Alfred Jönsson 2, Max Darj, Fredric Pettersson, Felix Claar, Anton Lindskog.
Målutveckling: 5 min: 1–1, 10 min: 3–6, 15 min: 5–9, 20 min: 8–11, 25 min: 11–13, 30 min: 14–15, 35 min: 17–17, 40 min: 18–20, 45 min: 22–24, 50 min: 23–25, 55 min: 25–26, 60 min: 28–28.
Utvisningar, Slovenien: 5 x 2 min. Sverige: 8 x 2 min + ett rött kort.
Domare: Vaclav Horacek & Jiri Novotny, Tjeckien.
Publik: 0 (Kairostadion, Kairo, Egypten).